DAN ODPRTIH VRAT NA GIMNAZIJI TOLMIN

Torek, 05. december 2017

Včeraj so na tolminski gimnaziji ponovno pripravili Dan odprtih vrat, ki pa je letos potekal nekoliko drugače. Kako so ga zastavili letos, nam je zaupala ravnateljica tolminske gimnazije Branka Hrast Debeljak.


Izjava: Branka Hrast Debeljak


Krožki in dejavnosti tolminske gimnazije so bili tokrat predstavljeni z letaki. Sam Dan odprtih vrat je potekal v zgodnjih popoldanskih urah in dobil ime Tu sem doma. Dijaki 1. letnika so pri urah medpredmetne povezave zgodovine in slovenščine prebrali pesem Lepa Vida in spoznali njeno zgodovinsko ozadje. Del dijakov je delo nadaljeval z oblikovanjem moderne preobleke tolminske ljudske Magdalenca, drugi del pa je pripoved O hudobnem cesarju pripovedovalca Mirka Benedejčiča prepisal v posoška narečja iz Trente, Deskel, Kobarida, Kamna, Tolmina, Mosta na Soči in Bovca.


Dijaki 2. letnika so pripravljali film o jezikovnem vikendu. Obiskali so zanimive kotičke v okolici Tolmina in jih vpletli v filmski mozaik za italijansko in nemško govoreče turiste.


Dijaki 3. letnika so pri urah naravoslovnih predmetov uporabljali znanstvene metode tako na terenu kot v laboratoriju. Pri kemiji so kuhali dišeče milo in pripravljali novoletne okraske iz barvanega blaga, Pri fiziki so skušali optimizirati režim segrevanja objektov in izolacije, pri medpredmetni povezavi biologije in geografije pa so na več kot 20 lokacijah v okolici Tolmina opazovali lišaje in na podlagi njih določali onesnaženost zraka.


Skupni dogodek za obiskovalce so oblikovali končni izdelki vseh treh skupin, svoj prispevek pa so dodali tudi starši. Več Mateja Maretič, predsednica Sveta staršev Gimnazije Tolmin.


Izjava: Mateja MaretičDan odprtih vrat Gimnazije Tolmin je bil v prvi vrsti namenjen učencem višjih razredov posoških osnovnih šol, ki so pri samem pouku lahko tudi sodelovali. O tem, kako mu je bil dogodek všeč, vam je več povedal Kristjan Bašelj z Osnovne šole Deskle.


Izjava: Kristjan BašeljErik Vrčon

 

Izjava: Branka Hrast Debeljak
Izjava: Mateja Maretič
Izjava: Kristjan Bašelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
20.11.2018
3°C / 8°C
sreda
21.11.2018
4°C / 7°C
četrtek
22.11.2018
2°C / 13°C