RECESIJO OBČUTIJO TUDI V TIK KOBARID

Petek, 05. december 2008

Vsa slovenska podjetja, ki nastopajo na globalnih trgih tako ali drugače že čutijo vplive svetovne finančne in gospodarske krize ter prve posledice recesije. Tudi  družbo TIK Kobarid ta dogajanja niso obšla. Kot ugotavlja direktor podjetja Vinko Mazej, se obseg naročil sicer še ne manjša, se pa učinek recesije že kaže v vse večji finančni nelikvidnosti njihovih kupcev, ki že zamujajo s plačili in vse bolj pritiskajo z zahtevami po zamiku plačil z običajnih 30 dni na 60 ali celo 120 dni. Da bi zmanjšali poslovno breme, ki ga predstavljajo zaloge izdelkov in materiala, kupci zahtevajo tudi vse krajše dobavne roke, hkrati pa v Tiku že sprejemajo tudi vse več zahtev po zniževanju cen svojih izdelkov.

V Tiku že sicer za zagotovitev čim večje poslovne stabilnosti podjetja intenzivno izvajajo nekatere ukrepe, zlasti na področju optimizacije vseh proizvodnih in logističnih procesov, zmanjševanja materialnih in drugih stroškov ter zalog, posebno skrb posvečajo tudi čim boljši izrabi delovnega časa.

Za ublažitev obstoječih in pričakovanih negativnih učinkov recesije na poslovanje podjetja in na zaposlene pa so že uvedli tudi nekaj kratkoročnih ukrepov: zmanjšujejo nadurno delo, koriščenje nadur pa prenašajo v prihodnje leto. Izvajajo pospešeno koriščenje letnih dopustov, upokojevanja ne nadomeščajo z novimi delavci. ÄŒe se bodo pogoji poslovanja v prihodnje še zaostrili in bo, kar je realno pričakovati, prišlo tudi do upada naročil, se pripravljajo tudi na možnost pričetka odpuščanja delavcev, pojasnjuje Mazej. V primeru, da se bodo nelikvidnost njihovih kupcev in posledično pritiski na poslovanje podjetja še stopnjevali, pa bodo morali kupcem-neplačnikom ukiniti dobavo svojih izdelkov, da bi zavarovali in ohranili likvidnost  podjetja.

Kot poudarja Mazej, pa dolgoročno rešitev iz krize v podjetju vidijo predvsem v prizadevanjih za razvoj novih programov ter visokospecializiranih izdelkov v okviru tradicionalno uspešnega sodelovanja s strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in drugih ustanov na področju medicine. 

Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
15°C / 34°C
sobota
21.07.2018
16°C / 33°C
nedelja
22.07.2018
19°C / 32°C