IDRIJSKE, BELČNE IN PUTRIHOVE KLAVŽE OBNOVLJENE

Torek, 09. januar 2018

Trije Unescovi spomeniki na Idrijskem –Idrijske, Belčne in Putrihove klavže - so doživeli prepotrebno sanacijo. S pomočjo državnih  interventnih sredstev ministrstva za kulturo je izvajalec del prenovil že zelo dotrajane strehe objektov in izvedel nekatera druga sanacijska dela.

Idrijske, Belčne in Putrihove klavže so kot spomeniki državnega pomena v lasti države. Po letih propadanja, ko naj bi zanje skrbeli »začasni upravljalci«, ki pa so bili to zgolj na papirju, je te tri objekte, ki sodijo tudi v okvir Unescove dediščine živega srebra, aprila 2016 z odločitvijo ministrstva za kulturo dobil v upravljanje Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Po letih nevzdrževanja je bila sanacija vseh treh klavž več kot nujna, saj je bila strešna kritina iz skodel na vseh treh spomeniških objektih že tako dotrajana, da bi lahko začelo propadati tudi ostrešje pod njo. K sreči se to ni zgodilo in izvajalec del, podjetje Zidgrad s podizvajalcem, je, po oceni nadzornika iz škofjeloškega podjetja Gea Consult Jožeta Missona, sanacijska dela  strokovno kakovostno in cenovno ugodno opravilo.
--------------
izjava Jože Misson
--------------
Projektna dokumentacija in ocena stroškov sanacije vseh treh kulturnih spomenikov je bila izvedena na osnovi popisa del, ki ga je junija 2016 izvedel restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Ljubljane. In kolikšni so bili stroški obnove, ki se je začela v 2016 in končala v letu 2017? Direktorica Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija Tatjana Dizdarevič.
-------------------
izjava Tatjana Dizdarevič
-------------------
V letu 2016 so iz teh sredstev financirali izdelavo potrebne dokumentacije ter nujna vzdrževalna dela na objektih Putrihovih in Belčnih klavž, v letu 2017 pa so izvedli sanacijo strešne kritine vseh treh klavž in sanacijska dela na objektu idrijskih klavž. S temi posegi so bila porabljena vsa dodeljena intervencijska sredstva.

Center bo v prihodnje skrbel za pridobivanje sredstev za redno redno vzdrževanje omenjenih treh klavž, načrtujejo ureditev okolice objektov, postavitev označevalnih tabel, s katerimi bodo spomladi opremili vse pomembnejše objekte Unesco dediščine v Idriji in okolici. Prizadevali pa si bodo tudi, da bi pristojni čim prej poskrbeli za sanacijo ceste do idrijskih klavž, ki je zaradi poškodbe cestišča že dlje časa zaprta, dostop do klavž z avtomobilom pa je možen le po daljšem obvozu, kar pa turiste, ki bi si želeli ogledati ta kulturni spomenik tehniške dediščine, pogosto odvrne od obiska. 

Metka Rupnik
Foto: Prenovljene Idrijske klavže (arhiv CUDHg)

izjava Jože Mison
izjava Tatjana Dizdarevič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
5°C / 19°C
četrtek
25.10.2018
9°C / 22°C