PAMETNE VASI V POSOČJU

Nedelja, 11. februar 2018

Evropski poslanec Franc Bogovič bo jutri v Kobaridu gostil regionalno omizje z naslovom Pametne vasi v Posočju – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja. Različni sogovorniki iz širše severno Primorske regije bodo razmišljali o izzivih in priložnostih, ki jih prinaša moderni čas in iskali odgovore, ki jih lahko podeželje ponudi, da izkoristi svoje razvojne potenciale.


Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarna Planika bo opredelila pomen lokalnih proizvajalcev in nove tehnologije v pridelavi, Barbara Pušnar in Leon Blažič s Šolskega centra Nova Gorica bosta predstavila projekt Pametno odvajanja meteornih voda, Vitomir Bric iz Goriških Brd bo spregovoril o rešitvi za upravljanje z mlečno čredo SenseTime, Janko Humar iz Zavoda Turizem Dolina Soče bo razmišljal o pametnih rešitvah v turističnih dejavnostih. Med panelisti na omizju bo tudi kobariški podžupan Marko Miklavič, ki bo pripravil prispevek o uporabi alternativnih virov energije, direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park Janez Rakar in Jernej Kenda, direktor tolminske območne enote podjetja Elektro Primorska pa bosta orisala aktualni projekt elektrifikacije planin pod Krnom.


Evropski parlament je septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. Med pobudniki tega ukrepa je bil tudi Franc Bogovič, ki v aprilu Bledu pripravlja tudi konferenci na temo pametnih vasi, ki se je bodo med drugim udeležili evropska komisarka za promet Violeta Bulc, komisar za kmetijstvo Phil Hogan in komisarka za digitalno družbo Marija Gabriel ter drugi vidni strokovnjaki in odločevalci s področja digitalnih tehnologij in razvoja podeželja.Matej Kavčič

Foto: spletna stran evropskega poslanca Franca Bogoviča

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
16.02.2019
-2°C / 16°C
nedelja
17.02.2019
-3°C / 16°C
ponedeljek
18.02.2019
-2°C / 15°C