Z LETALOM V PETIH MINUTAH DO SLUŽBE

Ponedeljek, 19. februar 2018

Ajdovska družba Pipistrel razvija letalnik, ki bo služil za prevoze ameriškemu tehnološkemu podjetju Uber v svetovnih velemestih. Do leta 2021 morajo biti pripravljeni projekti, saj bodo letalniki predstavljeni na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Prva velika mesta pa naj bi letalnike dobila leta 2025.

Letalnike že razvijajo v enem izmed treh Pipistrelovih podjetij, ajdovskem Vertical Solutions.

"Že sam Uber bo pomenil zelo veliko prelomnico za letalstvo nasploh. Doslej je bilo tako, da so bili leteči taksiji omejeni na letala in helikopterje, v prihodnje pa bo mogoče že kombinirati zemeljski prevoz z zračnim," pojasnjuje direktor in solastnik Pipistrela Ivo Boscarol.

V velikih mestih bodo ob naročilu prevoza uporabnike najprej vprašali, kakšen prevoz želijo, in jim predlagali najhitrejšega. Mesta morajo najprej pripraviti vso potrebno infrastrukturo, vsa prevozna sredstva pa naj bi bila na električni pogon.

"Ne bo več onesnaževanja okolja, ne bo več segrevanja atmosfere in ne bo več hrupa. Predvsem pa bodo taki načini prevoza močno skrajšali čas potovanja. Posebno v tistih velikih mestih, kjer je otežena komunikacija in že danes hodijo ljudje v službo po uro, uro in pol, bodo z letalniki njihove službe dosegljive v petih do sedmih minutah. Prav zato, ker bodo plovilo uporabljali krajši čas od klasičnih taksi prevozov, bodo zračni taksiji precej cenejši," napoveduje direktor Pipistrela.

Lani so sicer tri Pipistrelova podjetja ustvarila 22 milijonov evrov prihodkov in ob tem 2,5 milijona evrov dobička. Do konca letošnjega leta pričakujejo, da bodo prihodki dosegli 30 milijonov evrov.

Vzpodbudne so tudi novice s področja zaposlovanja. Ob 35 lani na novo zaposlenih delavcih jih je v podjetju trenutno okoli 160. Boscarol napoveduje nove zaposlitve že letos, tako v podjetju v Italiji kot v novih prostorih v Vipavi, kjer bodo letos začeli izdelovati dele za štirisedežna letala.


Foto: STA

Ivan Seljak (po STA)

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.12.2018
-6°C / 5°C
torek
18.12.2018
-2°C / 9°C
sreda
19.12.2018
-3°C / 10°C