LUČ V VODO, SAJ SE PTIČKI ŽENIJO!

Nedelja, 11. marec 2018

Gregorjevo, ki ga bomo praznovali jutri, se le počasi ponovno prebija v ospredje slovenskih tradicionalnih praznikov. Včerajšnja sobota je marsikje minila v znamenju Gregorjevih sejmov. Nedvomno je ena največjih vsakoletna prireditev, ki se odvija po ulicah Logatca, poleg tisočero obiskovalcev pa vsako leto pritegne več sto ustvarjalcev kulturnega in etnološkega programa.
Na predvečer praznika v nekdaj obrtniških in delavskih krajih spuščajo luči v vodo, kar je zagotovo ena lepših slovenskih šeg. V preteklosti so na ta način obeležili začetek obdobja, ko so lahko spet delali pri naravni svetlobi. Še posebej pohvalno je, da se imenitna tradicija v marsikaterem kraju prenaša na otroke, čeprav na različne načine in pod različnimi imeni.
V Ljubljani so otroško prireditev Pozdrav pomladi - Gregorčki 2018, ki jo vsako leto na predvečer Gregorjevega pripravijo ob Gradaščici, sicer tokrat odpovedali zaradi visokega vodostaja reke.
V nekaterih obrtniških in delavskih krajih Gorenjske so pred 2. svetovno vojno govorili, da Sveti Gregor, ki goduje 12. marca, "luč v vodo vrže". Pred 100 leti so Gregorčke spuščali po vodi vajenci, danes pa otroci. Plovila, ki jim v Tržiču in Železnikih rečejo Gregorčki, v Kropi in Kamni gorici pa barčice, so postajala čedalje bolj izdelana in v najrazličnejših oblikah, denimo v obliki hišic, cerkvic in plavžev. Otroci v Tržiču bodo danes po Tržiški Bistrici spuščali hišice s prižgano svečo. Prireditev Vuč u vodo, ki jo je pripravila Občina Tržič v sodelovanju z Osnovno šolo Križe in Tržiškim muzejem, bo spremljala razstava Gregorčkov v Kurnikovi hiši, ki so jih izdelali otroci tržiških osnovnih šol in vrtcev.
Več o tej tradiciji pa Jure Rejec iz Muzeja Železniki.


IZJAVA JURE REJEC


Prireditve pa se širijo tudi zunaj geografskih okvirov, ki jih pozna izročilo. Tako so včeraj na že peto Gregorjevanje povabili v Parku Pečno v Kanalu.


Foto: TD Železniki


Ivan Seljak
 

Jure Rejec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.12.2018
-6°C / 5°C
torek
18.12.2018
-2°C / 9°C
sreda
19.12.2018
-3°C / 10°C