METULJČICA TUDI V IDRIJI

Petek, 13. april 2018

Osrednja cilja sredinega predavanja o ščitnici in bolezni ščitnice, ki je potekalo v Idriji, sta bila udeležencem postreči s kar največ informacijami in osnovati skupino za samopomoč, ki bi združevala ščitnične bolnike z Idrijskega, Cerkljanskega in širše.

Sejna soba idrijske občine je bila skorajda premajhna za vse, ki so želeli prisluhniti predavanju dr. Nataše Bedernjak Bajuk, kar priča o aktualnosti in razširjenosti zdravstvenih težav, povezanih s ščitnico tudi v tem okolju. 

Ščitnica je majhna endokrina žleza metuljaste oblike, ki leži na sprednji strani vratu in se ovija okrog sapnika. S kopičenjem joda iz krvi skrbi za proizvajanje ščitničnih hormonov, s katerimi, če je zdrava, nadzira pravilno delovanje in presnovne procese v skoraj vseh organih in tkivih v našem telesu. Čeprav v enem letu ščitnica proizvede za eno čajno žličko hormonov, pa je od njih odvisen metabolizem vsake celice v telesu, in sicer 24 ur na dan, zato življenje brez ščitničnih hormonov ni mogoče. Bolezni ščitnice so izjemno razširjene, pogostejše so med ženskami, saj stroka ocenjuje, da prizadenejo okoli 30% žensk po 50. letu starosti. 

Najpogostejše bolezni, povezane s ščitnico, sta hipotiroza in hipertiroza ter avtoimuni bolezni Hašimotov tiroiditis in bazedovka, neustrezna raven ščitničnih hormonov pa v telesu povzroča tudi vrsto sistemskih bolezni, kot so osteoporoza, kronična utrujenost, bolezni srca in ožilja, ginekološke bolezni, težave s kožo, izpadanje las … Pri pomanjkanju ščitničnega hormona je edina rešitev vsakodnevno doživljenjsko jemanje ustreznih odmerkov hormona.

Paleta vprašanj, povezanih z boleznimi ščitnice, na katera je dr. Bajukova odgovarjala na predavanju, je ponovno pokazala, kako pomembna je strokovna informacija ter izmenjava mnenj in izkušenj obolelih. Na povabilo prisotne podpredsednice društva Metuljčica, ki v Sloveniji združuje ščitnične bolnike, bo pod okriljem društva tudi v Idriji pričela delovati skupina za samopomoč, ki se bo odslej mesečno srečevala v prostorih sejne sobe idrijske občine za izmenjavo informacij, izkušenj in novosti na področju zdravljenja ščitničnih bolezni.

Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
18.04.2019
6°C / 22°C
petek
19.04.2019
6°C / 25°C
sobota
20.04.2019
6°C / 25°C