MUZEJSKA DOGODKA Z LAPIDARIJEM NA IDRIJSKEM GRADU IN OBLETNICO FRANJE

Torek, 15. maj 2018

Mestni Muzej Idrija ta konec tedna pripravlja dva velika dogodka, prvi je povezan z novostmi na idrijskem gradu, drugi pa z obletnico Partizanske bolnice Franja.

Ta petek, na mednarodni dan muzejev, bo Mestni muzej Idrija na idrijskem gradu odprl lapidarij, zbirko kamnitih spomenikov z vklesanimi imeni in podatki, ki so bili doslej postavljeni na različnih lokacijah grajskega kompleksa.  Ivana Leskovec, direktorica muzeja.
-------------
izjava Ivana Leskovec
--------------

Osebe, katerih imena so na njih vklesana v kamen, so nam danes povečini nepoznane in šele med proučevanjem teh obeležij so muzealci odkrili, da se za navidez nepovezanimi zgodbami skriva rdeča nit: rudarska preteklost kraja, ki z različnih zornih kotov osvetljuje nekdanje vladarje, veljake, višje rudniške uradnike in njihove usode.

Ob tej priložnosti bodo sodelavci muzeja s pomočjo manjše fotografske razstave Arheološka uganka v 9 slikah razkrili tudi nekaj utrinkov poteka arheološke raziskave na grajskem dvorišču, ki je bila posledica naključne najdbe ob lanskoletni prenovi tlakovanega hodnika na dvorišču gradu.

Že naslednji dan, v soboto, 19. maja, ob mednarodnem muzejskem dnevu pa muzej v PartizaNSKI bolnici Franja pripravlja slovesnost ob 75-letnici ustanovitve te tajne partizanske bolnišnice v soteski Pasice v Novakih na Cerkljanskem, kjer je zdravstveno osebje v izjemno težkih razmerah druge svetovne vojne reševalo življenje in zdravje ranjencev različnih narodnosti in tako postala 
simbol, tovarištvu, pogumu in solidarnosti med domačini, osebjem bolnišnice in ranjenimi vojaki različnih narodnosti, ki so se v času 2. svetovne vojne borili proti fašizmu in nacizmu. Danes nosi znak evropske dediščine ter je že več let na poskusnem seznamu svetovne dediščine Unesca.

Metka Rupnik
 

izjava Ivana Leskovec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
16.06.2019
17°C / 32°C
ponedeljek
17.06.2019
16°C / 31°C
torek
18.06.2019
18°C / 32°C