IDRIJSKI KROŽNIK - ZA OKUSE IN POVEZOVANJE

Petek, 25. maj 2018

Včeraj se je v prizivnici Antonijevega rova ter v Gostišču Barbara v Idriji odvijal zanimiv dogodek, ki so ga ustvarjalci poimenovali »Inovacije v kulinariki, od žlikrofa do sladice. Projekt je zasnovala ekipa gostinskih in turističnih delavcev, ki jih je povezal Matjaž Jelovčan, ki je pred dvema letoma prevzel Gostišče Barbara v Idriji. Temelji na tradicionalnih jedeh v Idriji in okolici, s pomočjo katerih skušajo ustvariti novo zgodbo, ki bo povezala posamezne kraje, gostince in njihove sveže ideje v produkt, ki bi iz enodnevnih obiskovalcev Idrije ustvaril gosta, ki bo v kraju ostal vsaj dva ali tri dni. Matjaž Jelovčan:

POSNETEK

Projekt Idrijski krožnik okusov je nastajal leto dni in je dozorel do takšne mere, da ga bodo snovalci z veseljem preizkusili v praksi. Vseskozi v njem sodeluje lastnica Slaščičarne Emilija v Idriji, Valerija Vrhovnik, ki vzporedno zgodbo gradi tudi na kmetiji Naš Raj med Vojskim in Gorenjo Trebušo. Deluje pa tudi v okviru pred kratkim ustanovljenega društva Hudournik.

POSNETEK

Vsekakor na idrijskem krožniku ne smejo manjkati tradicionalni žlikrofi. Kuharski mojster Boštjan Novak je v svojem diplomskem delu to jed raziskal izjemno temeljito. Predvsem pa je pomembno, da se ni ustavil pri formalno zapisanih postopkih, pač pa je žlikrofom predvsem pa prilogam dodal zanimive novosti.

POSNETEK

Na včerajšnji predstavitvi je največ zanimanja veljalo posebni ideji, ki se je razvila ob postopku izdelave in sami obliki idrijskega žlikrofa. Prisotni na predstavitvi so lahko spremljali izdelavo čokoladne sladice, ki je narejena po postopku žlikrofa. Gre za trdno sadno jedro, ki je zavito v valjan čokoladni ovoj v obliki žlikrofa. Tudi ta sladica bo sestavni del novega gurmanskega paketa. Izdelek je nastajal pod vodstvom Lilijana Javorčič Ilič iz čokoladnice Rajska ptica.

POSNETEK


Čokolada in vino? Poizkusite!



Zanimivo je, da so nov idrijski krožnik oblikovali predvsem priseljenci v Idrijo in okolico. Upajo, da bodo z novim proizvodom povezali vse gostince v kraju. Matjaž Jelovčan.

Povejmo še, da bomo o idrijskem krožniku okusov obširneje spregovorili v naši torkovi oddaji Prosti tir.



Ivan Seljak

Matjaž Jelovčan:
Valerija Vrhovnik
Boštjan Novak
Lilijana Javorčič Ilič
Matjaž Jelovčan1

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.04.2024
1°C / 16°C
nedelja
21.04.2024
5°C / 16°C
ponedeljek
22.04.2024
0°C / 16°C