PAVŠIČ IN BANDELJ ŽELITA ČIMPREJŠNJI STIK Z NOVO VLADO

Torek, 12. junij 2018

Predsednika krovnih slovenskih zamejskih organizacij Rudi Pavšič in Walter Bandelj,sta pisala novemu predsedniku italijanske vlade Giuseppeju Conteju ter ministru za notranje zadeve Matteu Salviniju in ju zaprosila za srečanje.
V dopisu italijanskemu premierju Pavšič in Bandelj ugotavljata, da so Slovenci v Italiji  zakonsko zaščiteni na državni in deželni ravni, o zaščiti pa jasno govorijo tudi mednarodne pogodbe in evropski dokumenti. Zakonska določila so izredna predpostavka za ohranitev in razvoj slovenske manjšine, ki je zgodovinsko prisotna v deželi Furlaniji Julijski krajini vzdolž državne meje s Slovenijo.
Ob tem  želita podčrtati, da po sedemnajstih letih od njegovega sprejetja nekateri členi še niso udejanjeni, zlasti tista, ki se nanašata na ustanovitev slovenske sekcije konservatorija Tartini v Trstu in na vračanje nepremičnin, med katerimi je Narodni dom v Trstu  Prepričana sta, da bo vlada nadaljevala na poti pozitivnega reševanja problemov, kot je bilo urejeno vprašanje finančne podpore za dejavnosti na kulturnem, umetniškem, športnem,  znanstvenem vzgojnem, informativnem in založniškem področju.
Slovenci v zamejstvu si prizadevajo, da bo slovenski jezik prepoznaven v javnosti in v stikih z javno upravo, kot je zapisano tudi v samem zaščitnem zakonu.
Posebej si prizadevajo, da se odnosi med Italijo in Slovenijo izboljšujejo, kar je pomembno jamstvo za pozitiven pristop do obeh manjšin, ki živijo na tem predelu Evrope, sta še zapisala.
»Prepričana sva, da boste v svojstvu najvišjega predstavnika notranjega ministrstva nadaljevali z dosedanjo dobro prakso skupnega sodelovanja in čim prej dali pobudo za obnovitev pogovorov«, sta še zapisala v sporočilu novemu italijanskemu vrhu.


Na sliki: Narodni dom v TrstuIvan Seljak (po sporočilu za javnost)

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
23.05.2019
11°C / 24°C
petek
24.05.2019
10°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 26°C