PRED VRATI 37.FESTIVAL IDRIJSKE ČIPKE

Torek, 12. junij 2018

Idrija bo ta konec tedna oživela z že 37. Festivalom idrijske čipke, največjo prireditvijo v mestu, posvečeno idrijski čipki. Od petkove otvoritve bo tridnevno festivalsko dogajanje prineslo vrsto najrazličnejših razstav z idrijsko čipko in drugih strokovnih dogodkov, na osrednjem prizorišču bo oživel sejem domače in umetnostne obrti, dogajanje bodo popestrili številni spremljevalni dogodki, osrednji pa bo tudi letos nedeljsko tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju.

Rdeča nit letošnjega festivala, ki bo potekal med 15. in 17. junijem, bo 15-letnica sodelovanja med Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani in Društvom klekljaric idrijske čipke, ki prav tako praznuje 15 let svojega uradnega delovanja. Ljubitelji čipk si bodo dela študentk in študentov NTF, ustvarjenih med leti 2004 in 2017 ogledali na retrospektivni razstavi, osrednja razstava letošnjega Festivala pa bo posvečena 15-letnici delovanja Društva klekljaric idrijske čipke. Na ogled bo tudi več drugih razstav s čipko.

Slavnostno odprtje letošnjega Festivala bodo oblikovali predvsem domači, idrijski ustvarjalci. Prireditev bodo pod umetniškim vodstvom skladatelja Alda Kumra glasbeno obogatili flavtist Cveto Kobal, Godbeno društvo rudarjev Idrija pod vodstvom Domna Prezlja, zasedba Divje jezero ter vokalna skupina Gallina.

Najmlajšim bo na voljo »Čipkasta vas« z animacijskimi delavnicami, spoznavali bodo zdravo slovensko kulinariko, čipkasti sitotisk, posebna animacija pa bo potekala tudi v Vzajemkovi deželi. Tako najmlajši kot tudi odrasli športni zanesenjaki bodo tekli po Rakah na že 5. rekreativnem teku za »Zlat klikl«.
 
Vrhunec tridnevnega dogajanja pa bo seveda državno tekmovanje za otroke in odrasle v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič, ki bo potekalo v nedeljo 17. junija.

Strokovne, zabavne in športne festivalske dogodke bo zaokrožil tudi večerni glasbeni program. V soboto bodo udeležence festivala na Mestnem trgu zabavali skupini Manouche in Tabu ter DJ Marnix, nedeljski zgodnji večer pa bo na trgu sv. Ahacija glasbeno sklenil Dejan Vunjak.

Metka Rupnik (Vir: CID)

 
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
24.02.2019
0°C / 10°C
ponedeljek
25.02.2019
-3°C / 11°C
torek
26.02.2019
-2°C / 15°C