OBNOVA HIŠE PLOD ZNANJA TUDI MLADIH KAMNOSEKOV

Sreda, 11. julij 2018

200 let stara logaška kmečka hiša, poimenovana domačija pr' Petrov, ki je bila v zadnjih letih prostor družabnih in kulturnih dogodkov, dobiva novo podobo. Pri prenovi hiše je domačija moči združila z Visoko šolo Sežana, njenim ravnateljem in študenti drugega letnika kamnoseštva, ki so prakso celega letnika namenili ročni izdelavi novih stebrov. Občina Logatec je finančno podprla projekt, pri prenovi hiše pa so pomagali tudi lokalni strokovnjaki. Nekaj več o projektu bo povedal sin lastnice stare kmečke hiše in fotograf Andrej Korenč.


Izjava Andrej KorenčPretekli teden so v hiši začeli z menjavo starih stebrov, ki podpirajo obokan oz. velban strop, ta teden so odstranili že drugi steber, nadaljujejo pa s klesanjem zadnjih detajlov.


Najbolj zanimiva podatka strokovnjakov sta bila, da v Sloveniji že desetletje ali dve ni nihče izdelal kamnitih stebrov na roko, da bi jih kdo zamenjal pod stoječimi velbi, pa sploh nihče ne pomni. Gre torej za edinstven podvig reševanja kulturne dediščine s strani mladih, saj je hiša pod zaščito Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in obvladovanja stare obrti, ki že skoraj izumira. O pomembnosti projekta bo spregovoril Anton Marn, ravnatelj na Visoki šoli Sežana.Izjava: Anton MarnFoto: Andrej Korenč

Kristina Kuštrin

Andrej korenč
Anton Marn

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2019
20°C / 35°C
torek
23.07.2019
19°C / 37°C
sreda
24.07.2019
19°C / 37°C