V DREŽNICI SPET SKAČEJO

Nedelja, 04. marec 2018

Športno društvo Drežnica danes po petih letih ponovno pripravlja tekmovanje v smučarskih skokih na 25-metrski skakalnici.


Začetki smučarskih skokov na Drežniškem segajo v 50. leta, ko je bila organizirana prva tekma v skokih, katere se je udeležilo 10 tekmovalcev.


Po večletnem iskanju ustrezne lokacije za postavitev skakalnice, so leta 1980 pričeli graditi 25-metrsko skakalnico na sedanji lokaciji v Osojncah. Načrte zanjo je naredil priznani strokovnjak Otto Giacomelli. Na tem mestu so sprva načrtovali tudi izgradnjo 40-metrske skakalnice, a so to namero opustili. O nikoli dokončani skakalnici še danes priča opuščeno gradbišče.


Prva tekma na skakalnici je bila organizirana 17. marca 1981. Takrat je tekmovalo 14 tekmovalcev. Prvotno leseno konstrukcijo zaleta so v letih 2005 in 2006 obnovili, ko so zgradili novo odskočno mizo in nasuli nalet.


Na širšem območju Posočja so smučarski skoki doživeli svoj vrhunec v 80. letih, ko je potekal Soški pokal. Tekme so takrat poleg Drežnice potekale še na skakalnicah v Logu pod Mangartom, na Livku, na Šentviški planoti in Predmeji.


Od leta 2000 naprej so v Drežnici organizirali šest tekem. Kot zanimivost lahko povemo, da se je na njih tekmovalno kalil tudi kasnejši slovenski reprezentant in zmagovalec tekme svetovnega pokala Jaka Hvala, ki je v Drežnici nastopil trikrat.


Člani Športnega društva Drežnica si želijo, da bi ponovna organizacija smučarskih skokov v Drežnici vzpodbudila nov zagon tovrstnih športnih prireditev.


Matej Kavčič

Na fotografiji: utrinek z zadnje prireditve leta 2013 (Foto: arhiv Športnega društva Drežnica)

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.12.2018
-6°C / 5°C
torek
18.12.2018
-2°C / 9°C
sreda
19.12.2018
-3°C / 10°C