STATUS ZA ŽIVLJENJSKO DELO V ŠPORTU V ROKE EDVARDU LORENCONU

Ponedeljek, 11. marec 2019

Leto 2018 je bilo še eno leto, ki je v ajdovsko občino prineslo bogato bero izjemnih športnih rezultatov in dosežkov. Zato ne čudi podatek, da je Športna zveza Ajdovščina na tradicionalni prireditvi, ki je potekala minuli konec tedna,  podelila 28 bronastih priznanj za dosežke v preteklem letu, 34 srebrnih priznanj ter dve zlati priznanji.


Zlato priznanje sta prejela David Prosen, ki je s člansko ekipi Plesnega studia Artifex v letu 2018 dosegel naslov državnega, evropskega in svetovnega prvaka HIP-HOP članske formacije ter Januš Lapajne, ki že drugo leto igra v slovaškem prvaku Tatran iz Prešova. 


Posebno priznanje Športne zveze Ajdovščina ob zaključku športne kariere je prejela tudi Polona Batagelj, ki je bila zadnje desetletje nesporna kraljica slovenskega ženskega cestnega kolesarstva, v svoji bogati karieri pa tudi dvakrat občutila vonj Olimpijskih iger.


Statua za življenjsko delo v športu pa je šla tokrat v roke Edvardu Lorenconu, ki je s svojimi dosežki, osebnostjo in zgledom pomembno prispeval k razvoju športnega letalstva v občini Ajdovščina in tudi v Sloveniji.  Edvard Lorencon je živa legenda slovenskega letalstva, saj se je na svoji življenjski poti preizkusil v letenju 83 tipov letal, poučevanju jadralnega in motornega letenja ter izdelovanju lastnih letal. Prvič je poletel že davnega leta 1946 na Blokah s šolskim letalom Vrabec. Aktiven letalec je ostal vse do leta 2012, ko je poletel zadnjič, in sicer z lastnim športnim letalom S5-MAB. Že v začetku petdesetih let je začel na Goriškem zbirati letalske navdušence, organiziral je aeroklub v Ajdovščini in potem še goriškega. Leta 1957 je prevzel službo upravnika letališča in letalske šole v Ajdovščini in tam ostal vse do upokojitve.


Mirjam Debevc (vir: Lokalne Ajdovščina)

Fotografija: Robert Ferjančič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.10.2019
12°C / 25°C
četrtek
24.10.2019
10°C / 26°C
petek
25.10.2019
10°C / 24°C