RAZKOŠNE IN INTIMNE PESMI IZ ČADRGA

Sobota, 29. junij 2019

Prvi koncert poletnega dela že 24. mednarodnega festivala Keltika je v petek prinesel srečanje z Bakalino Veliko, pisano druščino, ki okus po pozabljenih ljudskih pesmih odeva v sodobne aranžmaje. Zasedba je nastala okrog dua Bakalina, ki ga tvorita pevec in besedilopisec Jani Kutin in harmonikarka Renata Lapanja. Bakalina že vrsto let navdušuje publiko s pesmimi v čadrski govorici, ki govorijo tako o človeški intimi kot o aktualnem političnem trenutku. 

Za letošnji album Prvi krajec se je duo razširil v septet. V njem so bobnar Marjan Stanič, italijanski trobentač Andrea Pandolfo, kitarista Dejan Lapanja in Matej Magajne ter Samo Kutin, ki je, podobno kot nekateri drugi glasbeniki, v roke prijel več glasbil. Zasedbo je na cerkljanski Stari plac prišla poslušat kar 300-glava množica domačinov in poslušalcev iz okoliških krajev, ki je s ploskanjem in vzkliki pospremila sijajen in ganljiv nastop. 

Kljub osebnoizpovednim temam novih pesmi je bila glasba karseda razkošna in večslojna. K doživeti pevčevi interpretaciji so vešči glasbeniki dodajali okrase iz drugih zvrsti, od rocka in jazza do ljudskih godb. Bili smo deležni več vrhuncev: sredi koncerta sta Jani in Renata v duu zapela starejši pesmi Kontrabanti in Rdejč ruob, gostja Bogdana Herman je sama zapela znano ljudsko Ribo Faroniko in z bendom še človek in luna, v dodatku pa smo slišali pesem Stari oče, v kateri je zapel še Janijev brat Samo Kutin. 

Bil je prelep uvod v poletni del festivala Keltika, ki nam prinaša še tri koncerte. V petek, 19. julija, bomo slišali mediteranske pesmi v izvedbi Klarise Jovanovič in zasedbe Della Segodba, na petek, 2. avgusta, nas čaka popotovanje od latina do Balkana z žgočo argentinsko tolpo La Fanfarria del Capitán, sklep poletne Keltike pa bo v petek, 16. avgusta, prvič v Cerkno pripeljal priljubljenega istrskega kantavtorja Rudija Bučarja in njegov Istrabend.


Jazz Cerkno 

FOTO: Tomi PeterneljPozabljeno geslo?

 

torek
24.11.2020
-2°C / 14°C
sreda
25.11.2020
-2°C / 14°C
četrtek
26.11.2020
1°C / 13°C