NAZDRAVIMO SVETEMU MARTINU

Sobota, 11. november 2017

Tudi na Primorskem valu ne bomo pozabili, da danes goduje eden najbolj priljubljenih svetnikov na svetu, Slovenci ga imamo celo za svojega – to je Sveti Martin.


Rimski škof in svetnik je bil rojen na območju današnje Madžarske, okrog leta 316.

Čeprav njegova starša nista bila kristjana, je Martin že kot otrok spoznal krščanstvo in se pri 10 letih odločil za vstop v katehumenat. Želel si je postati puščavnik. Takrat pa mu je oče preskrbel vojaško službo, zato se je Martin pridružil rimski vojski, ki je odhajala v Galijo. Že iz tistega obdobja je znan po dobroti, saj je v mrzlem jutru podaril plašč beraču.. Kmalu po tem je bil krščen in je pustil vojaško službo.

Nejak časa je deloval kot puščavnik, leta 372 so ga izvolili za škofa v Toursu. Pri ljudeh je bil namreč zelo priljubljen zaradi skromnosti. Legenda pripoveduje, da je v svoji skromnosti zavrnil škofovsko mesto in se vernikom skril, njegovo skrivališče pa so izdale goske z gaganjem. Tudi ko je sprejel mesto škofa, je ostal neizmerno skromen. Ni se preselil v škofovsko palačo, pač pa je živel z menihi v revnih kočah pred mestnimi vrati. Do smrti je bil škof Martin znan zlasti po svojem zavzemanju za reveže

Čaščenje svetega Martina je pri nas razširjeno zlasti po vinorodnih krajih. Martinovo (11. november) je po ljudskem prepričanju dan, ko sveti Martin iz mošta dela vin.

Prisluhnite, žal že pokojnemu, pevcu Tomažu Pengovu:


https://www.youtube.com/watch?v=QdJPJdPa2gc

 Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
10.12.2018
2°C / 13°C
torek
11.12.2018
-1°C / 14°C
sreda
12.12.2018
-3°C / 11°C