ALI BODO RES NAJVEČJE RAZLIKE OBČUTILI V TOLMINU?

Nedelja, 11. november 2018
Piše Ivan Seljak (po podatkih STA)

Ministrstvo za finance bo predstavnikom koalicije, ki so člani odbora DZ za finance, delovni osnutek prenove sistema obdavčitve nepremičnin predstavilo predvidoma v petek.

Ministrstvo bo koaliciji prihodnji teden predstavilo izhodišča, v katerih predlaga, naj pri določitvi davčnih stopenj upoštevajo sedanje efektivne stopnje ter tako za stanovanja določijo 0,1-odstotno stopnjo in za druge stavbe 0,6-odstotno stopnjo. Za kmetijska in gozdna zemljišča bi upoštevali stopnje, kot so jih z interesnimi skupinami uskladili leta 2013, tako da bi bila kmetijska obdavčena po 0,15-odstotni, gozdna pa po 0,07-odstotni stopnji, kaže gradivo, objavljeno na spletni strani ministrstva.

Predlagajo, da bi bila davčna osnova 100 odstotkov posplošene vrednosti nepremičnine in da bi se obdavčile vse nepremičnine. Za slednje se zavzemajo zato, da bi lahko bile za približno enak izkupiček davčne stopnje nižje.

Davek bi ostal izključno prihodek občin, cilj ministrstva pa je, da posamezniki v povprečju ne bi bili bolj obremenjeni, kot so trenutno z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča, davkom na premoženje in dajatvijo za uporabo gozdnih cest.

Da pa vse ne bo šlo zlahka, je razvidno iz številnih pomislekov, denimo Katoliške cerkve, najbolj odločni nasprotniki pa so v Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije. Pripravili so izračune okrog 50 trenutnih odločb o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč. Novi davki naj bi po njihovem mnenju povečali obremenitev obrtnikov za 173 odstotkov. Izrazite razlike so izračunane prav v Posočju. Spremembo obdavčitve pri poslovnih nepremičninah bodo po izračunih zbornice najmanj občutili v občini Kobarid, občutno pa bo sprememba vplivala na lastnike poslovnih nepremičnin v občini Tolmin, kjer se bo dajatev povečala za 500 odstotkov v primerjavi z nadomestilom za uporabo stavbnih zemljišč.

Spomnili so še, da so bili leta 2013 tudi pobudniki peticije proti davku na nepremičnine, saj se niso strinjali s tedanjim predlogom za 75-odstotno obdavčitev poslovnih in industrijskih nepremičnin. Zakon o davku na nepremičnine je nato leta 2014 padel, saj je ustavno sodišče razglasilo, da zakon ni v skladu z ustavo.


Vir fotografije: Tolminski muzej
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
02.06.2020
12°C / 26°C
sreda
03.06.2020
12°C / 26°C
četrtek
04.06.2020
15°C / 22°C