OŽIVELI SO VIPAVSKI HRAMI

Ponedeljek, 12. november 2018


Med Martinovim in božičem vipavski hrami tradicionalno, že 20 let odprejo svoje duri, z njimi pa se ob vikendih predstavijo posamezna naselja s svojo kulturno, umetniško in predvsem vinsko ponudbo. Vipavski hrami so ponos vipavskih kmetij.

Že več kot 20 let po Vipavskem vodi tako imenovana vinska cesta. Kar 27 krajev in cela vrsta vinarjev je povezanih v izjemno ponudbo, ki ni le okusna, ampak tudi izjemno slikovita. Popotnik na Vipavski vinski cesti lahko doživi te kraje v njihovi popolni podobi pokrajine, v okusih vin in domače hrane. Za ta projekt skrbi Razvojna agencija ROD iz Ajdovščine, ki skozi celo leto organizira različne prireditve, v katerih se predstavijo značilnosti vipavskih vin, zlasti avtohtonih sort, poleg tega pa tudi izjemno kulinariko s tega območja. V pomladnem času so najbolj odmevni Okusi Vipavske na dvorcu Zemono in Festival vin v Šempasu. Jesen pa ponuja Vipavsko trgatev in sklop že omenjenih prireditev Vinski hrami Vipavske doline

Letos bodo na Vipavskem hrame odprli dvajsetič zapored, prireditve pa bodo v različnih krajih potekale do 23. decembra. Dogajanje je tudi časovno razdeljeno, tako da bodo obiskovalci lahko obiskali več prireditev v več kot dvajsetih krajih Vipavske doline. Pomembno je le, da si zapomnite poseben znak, ki označuje kmetije, ki vabijo v svoje hrame, kot sta prižgana petrolejka in šop bršljanovih vejic.

Vsako leto izdelajo tudi posebne spominske degustacijske kozarce, na katerih sta odtisnjena simbol Vipavske vinske ceste in ime vasi in leto, ko so to vas obiskali.

Naj omenimo, da so vipavski vinarji posebej ponosni na avtohtone sorte vina, zlasti na zelen in pinelo. Seveda pa vam bodo ob obisku rade volje postregli tudi z drugimi sortami žlahtne kapljice.
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
23.05.2019
11°C / 24°C
petek
24.05.2019
10°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 26°C