MLADI IZ REPENTABORA OHRANJAJO SPOMIN NA GRADNIKA

Petek, 09. november 2018

Repentabor je zanimiva, z nekaj manj kot 900 prebivalci, najmanjša občina v tržaški pokrajini občina. Ime je sicer dobila po cerkvi z obzidjem nad vasjo Col, ki jo ima tudi v občinskem grbu. Več kt dve tretjini njenih prebivalcev je Slovencev, sicer pa jo s Slovenijo veže več vsebin. Kot večkrat omenjamo, je pobratena občina z Občino Logatec, kar 45 let pa njena šola nosi ime po Alojzu Gradniku.

Letos je, kot rečeno, minilo 45 let od poimenovanja tamkajšnje šole po Gradniku, sicer pa se kraj ponaša s 145. obletnico šolstva. Preteklo nedeljo se je tam odvijala zanimiva prireditev, na kateri so združili moči učenci treh osnovnih šol, ki nosijo ime po briškem pesniku Alojzu Gradniku. To sta šoli Col in Dobrovo v Sloveniji in Števerjan nad Gorico. Učenci vseh treh Gradnikovih šol so na zanimiv, jezikovno pisan ter inovativen način predstavili pesnikova dela. Alojz Gradnik, ki je svojo poklicno pot opravljal kot sodnik, v veliki meri zaznamuje dejavnosti v osnovni šoli v Repnu. Učitelji in učenci so pripomogli k izdaji knjige Narobe svet - otroške pesmi Alojza Gradnika, ki so jih s slikami opremili učenci, izdaji poštne znake v njegov spomin, njihova zborovodkinja pa je nekaj njegovih pesmi celo uglasbila.

Na prireditvi so odkrili posebno spominsko obeležje, spregovorili pa so tudi številni gostje, ki cenijo dela in prizadevanja pesnika. Med gosti so bili tudi predstavniki Občine Logatec, s katero je Repentabor pobraten od leta 1982 v spomin na padlega krajana ob osvoboditvi Trsta leta 1945.


Ivan Seljak

Foto: Romana Hribar, Občina Logatec

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.09.2020
16°C / 22°C
četrtek
24.09.2020
16°C / 24°C
petek
25.09.2020
17°C / 22°C