ITALIJANSKI LASTNIKI S SLOVENSKIMI TABLICAMI, POZOR!

Nedelja, 30. december 2018

Ta novica je v zadnjih dneh presenetila mnoge, ki živijo ob italijanski meji.
V paket ukrepov za povečanje varnosti je italijanska vlada vključila tudi norme, ki povzročajo preglavice vsem voznikom z neitalijansko registrsko tablico. Ob slovensko-italijanski meji mnogi živijo v Italiji in vozijo v Sloveniji registrirani avtomobil. To zdaj ni več mogoče.

Konkreten primer bi bil lahko tak: slovenska državljanka je kupila avtomobil v Sloveniji in se po nekaj letih primožila v Trst. Še vedno vozi svoj avto. Ko bi jo na cesti ustavili policisti, bi ji naložili kazen in zasegli avto.

Enako bi na primer veljalo za Goričana, ki je nekaj let bival pri dekletu v Novi Gorici. Takrat si je v Sloveniji kupil avto, ki ga vozi še zdaj, ko se je vrnil v Gorico. Nujno mora zamenjati registrsko tablico, drugače krši zakon.

Novi zakon določa, da kdor vsaj 60 dni biva v Italiji, ne sme sesti za volan vozil, ki so registrirana na tujem. Kršitelja doleti kazen od 712 do 2.848 evrov in zaseg vozila, dokler lastnik ne poskrbi za registracijo v Italiji.

Po poročanju Primorskega dnevnika je akonodajalec  sicer dopustil nekaj izjem. Ko si italijanski državljan priskrbi vozilo na lizing v kaki drugi državi članici EU, mu mora podjetje izstaviti potrdilo, iz katerega je razvidno, da gre za lizinško pogodbo z natančno navedenim časovnim rokom. A pri tem je ključno, da lizinško podjetje nima drugega sedeža ali podružnice v Italiji. 


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
26.05.2020
10°C / 24°C
sreda
27.05.2020
7°C / 26°C
četrtek
28.05.2020
11°C / 23°C