BO SCOPOLI VRNIL ŽIVLJENJE IDRIJI?

Sobota, 19. januar 2019

Konec tedna so dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija skupaj s svojimi mentorji in soustvarjalci,  napovedali in predstavili letošnji Kulturni maraton na njihovi »realki«.
Uvodoma so v prostoru na vhodu v Antonijev rov zavrteli dokumentarno-igrani film Človek baročne popolnosti, ki govori o Francu Antonu Steinbergu. Film je zasnovala in režirala Magda Lapajne iz Spodnje Idrije.

Ravnateljica gimnazije Karmen Vidmar in idejni ter duhovni vodja letošnjega že sedmega Kulturnega maratona Maja Justin Jerman, sta predstavili vrsto dogodkov, ki so jih na gimnaziji povezali v letošnji program. 25. januar bo tisti dan, ko se bodo dijaki predstavili s svojimi idejami in ustvarjanjem. Njim in zunanjim obiskovalcem bo maraton ponudil zanimive delavnice, razstavo in srečanja z ustvarjalci različnih strok. Verjetno najbolj zanimiva pa bo okrogla miza z naslovom »Razsvetljenska misel danes« na katero so povabili eminentne predstavnike različnih strok iz vse Slovenije ter poznavalce Idrije. O rdeči niti same okrogle mize, pa dijakinja 4. letnika Gimnazije Jurija Vege Idrija, Ajda Tušar.

POSNETEK: Ajda Tušar

Torej letošnji kulturni maraton na Gimnaziji Jurija Vege Idrija bo posvečen življenju in delu Janeza Antona Scopolija, prvega zdravnika v Idriji, ki je pustil neizbrisen pečat ne le v mestu, ampak tudi v znanosti tistega časa v Evropi. In kje smo danes? Je v nas še kaj razsvetljenske misli? To pa naj presodi vsak zase.

Mirjam Debevc

Izjava: Ajda Tušar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
19.06.2021
17°C / 30°C
nedelja
20.06.2021
17°C / 32°C
ponedeljek
21.06.2021
19°C / 34°C