ŽICA NA MEJI JE ŽICA V GLAVI

Sreda, 23. januar 2019

Jutri, 24. januarja na gradu Gewerkenegg v Idriji ob 18. uri pripravljajo razstavo z naslovom Idrija in Žiri kot obmejno območje med drugo svetovno vojno. 

Razstava je del širšega projekta Napravite mi to deželo nemško... italijansko... madžarsko... hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva, ki se posveča raziskovanju obmejnih območij na Slovenskem med najobsežnejšim in najdražjim oboroženim spopadom v zgodovini.

Obravnavano območje je postalo stičišče starih ozemelj Kraljevine Italije, na novo zasedene Ljubljanske pokrajine in nemškega okupacijskega območja na Gorenjskem. Na razstavi bodo s pomočjo fotografij, arhivskih dokumentov, kartografskega gradiva in preko pričevanj posameznikov, ki so vojno doživeli, predstavljena vojna leta na mejnem območju med Idrijo in Žirmi. Več pa v pogovoru z Matevžem Šlabnikom, soavtorjem razstave, s katerim se je pogovarjala Mirjam Debevc.


POSNETEK: Matevž Šlabnik


Mirjam Debevc

Posnetek: Matevž Šlabnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
05.12.2022
7°C / 12°C
torek
06.12.2022
6°C / 13°C
sreda
07.12.2022
2°C / 12°C