KANINSKO SMUČIŠČE NAMERAVAJO PRENOVITI DO KONCA LETA 2022

Petek, 08. februar 2019

V Bovcu so včeraj predstavili idejno zasnovo prenove kaninskega smučišča. Projekt, ki je ocenjen na 52 milijonov evrov predvideva izgradnjo nove vstopne postaje z razširjenim parkiriščem, hitrejšo in zmogljivejšo krožno-kabinsko žičnico, končno postajo z gostinskim objektom in dodatno ponudbo ter prenovljeno žičniško infrastrukturo z vso dodatno opremo. Z gradnjo naj bi pričeli konec leta 2021, prenovljeno smučišče pa naj bi začelo obratovati decembra 2022.Kot je povedal Vincent Tassart, direktor podjetja Stem International, ki je pripravilo idejno zasnovo,  je glavni namen prenove vzpostavitev atraktivnega zimsko-poletnega središča, ki bi sodilo med pet najboljših v Sloveniji. Kot izhaja iz dokumenta, najdražji del prenove predstavlja gradnja nove krožno-kabinske žičnice, ocenjena je na 24 milijonov evrov. 15 milijonov bodo vložili v infrastrukturo na smučišču in vso opremo za nemoteno delovanje v zimski in poletni sezoni. Zgraditi nameravajo tudi novo vstopno postajo, za kar bodo odšteli 8 milijonov evrov, za nov objekt z gostinsko ponudbo na izstopni postaji, kjer bodo obiskovalcem dostopne tudi dodatne storitve, kot je izposojevalnica smučarske opreme in trgovine, pa je predvidenih 5 milijonov evrov

.

Glede na model financiranja je predvideno, da se bo 75% vrednosti investicije zagotovilo iz evropskih in državnih sredstev, preostanek pa s pomočjo posojil in investitorjev."Vemo, da če hočemo uloviti vse zastavljene roke, moramo do maja prihodnje leto imeti vso potrebno dokumentacijo z gradbenim dovoljenjem in vsemi soglasji. Ne moremo čakati, da bomo dobili denar samo od Evrope, ampak moramo dobiti investitorja, s katerim se že pogovarjamo, ki bo v projekt sproti vlagal," je povedal bovški župan Valter Mlekuž. Poslanec Danijel Krivec, ki je v preteklosti predsedoval skupini za ponovno oživitev kaninskega smučišča, je napovedal, da si bodo v nadaljevanju prizadevali pridobiti podporo države, zato bodo dokumentacijo najprej predstavili resornim ministrstvom, nato pa se bodo v sodelovanju z italijanskim smučiščem Sella Nevea potegovali tudi za evropska sredstva. Prav vidik vzpostavitve čezmejnega smučišča je po Krivčevem mnenju ključen za podporo Evrope pri črpanju neizkoriščenih sredstev iz zdajšnje finančne perspektive.

 

Podporo projektu je izrazil tudi podpredsednik Deželnega sveta Furlanije – Julijske Krajine Stefano Mazzolini. "Preliminarni projekti so pripravljeni, prav tako je dežela že zagotovila 25 milijonov evrov za smučarske projekte v regiji, s katerimi namerava pokriti svoj delež pri sofinanciranju evropskih projektov," zagotavlja Mazzolini.Prenovi našega najvišjega smučišča pripisujejo velik pomen tudi v Združenju slovenskih žičničarjev. "Če slovenska smučišča v naslednjih desetih letih ne bodo začela z intenzivnim vlaganjem, bodo naprave ena za drugo postopoma postale ne samo nekonkurenčne, ampak tudi nevarne. Zakonodaja je zelo jasna, proizvajalci opreme zahtevajo vzdrževanje in obnove. Brez pomoči države in lokalne skupnosti si smučišča na dolgi rok ne bodo mogla privoščiti obnove svojih sistemov. Ne smemo prezreti dejstva, da so večino smučišč v preteklosti zgradila jugoslovanska podjetja, ki so poskrbela za financiranje in nabavo opreme, od takrat naprej pa so se investicije ustavile, kar je zaskrbljujoče, " še opozarja predsednica združenja Manuela Božič Badalič.  

 

Matej Kavčič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

perezvictoria631 dne 08.02.2019 ob 15:59:06
#2

Posoja denarja in hitri krediti

Posoja denarja-Najprej mu je posodil 50.000 evrov, nato še 500.000, vračila pa od nikoder E-pošta: plavec.joz@gmail.com WhatsApp: +33758119861
perezvictoria631 dne 08.02.2019 ob 15:59:06
#1

Posoja denarja in hitri krediti

Posoja denarja-Najprej mu je posodil 50.000 evrov, nato še 500.000, vračila pa od nikoder E-pošta: plavec.joz@gmail.com WhatsApp: +33758119861Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.05.2020
9°C / 23°C
torek
26.05.2020
10°C / 24°C
sreda
27.05.2020
8°C / 26°C