V VIPAVSKI DOLINI ŽELIJO VEČ LOKALNO PRIDELANE HRANE

Nedelja, 24. februar 2019

V Vipavski dolini želijo narediti korak naprej pri lokalni samooskrbi in krepitvi zelene verige. Zato so pred dnevi pripravili prvo borzo lokalnih živil Vipavske doline, na kateri so pridelovalci predstavili lokalnim gostincem načrtovano letošnjo pridelavo. Zavedajo se, da povpraševanje posledično prinaša večjo proizvodnjo pridelkov.
Vodja projekta Tanja Krapež iz Razvojne agencije ROD iz Ajdovščine je povedala, da je pobuda pravzaprav prišla od pridelovalcev, točneje iz Društva rejcev drobnice Goriške in Vipavske. Slednji namreč ugotavljajo, da mlado jagnjetino pretežno prodajajo tujim kupcem, sodelovanja z domačimi gostinci pa je zelo malo.
Nad odzivom na prvo borzo so bili nekateri presenečeni, saj so pričakovali manjši obisk z obeh strani. Prav vsi pa so zamisel in izvedbo torkovega dogodka pohvalili. Pridelovalci lokalnih živil si želijo krog svojih strank še razširiti, zato je borza prava priložnost za tesnejše lokalno sodelovanje.
Prve stike je tokrat vzpostavilo 25 ponudnikov lokalno pridelane hrane in izdelkov ter 20 gostincev, ki v svoje jedilnike že vključujejo lokalna živila.
Ker pa so lokalni pridelovalci zaenkrat še majhni in imajo zato omejeno ponudbo pridelkov, želijo vzpostaviti nek zbirni center, kjer bodo zainteresirani gostinci in drugi lahko na enem mestu dobili pridelke celotne lokalne ponudbe.


Po STA

Foto: Vipavska dolina.si

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

petek
01.11.2024
7°C / 22°C
sobota
02.11.2024
6°C / 22°C
nedelja
03.11.2024
9°C / 18°C