RAVENSKI PUST BO NOCOJ ZAŽIVEL V PODOBAH V TOLMINSKEM MUZEJU

Sreda, 27. februar 2019

V Tolminskem muzeju bodo nocoj odprli fotografsko razstavo o Ravenskem pustu. Gre za fotografije starodavnega  pustovanja, ki izvira iz poganskega obredja in se teden dni pred pustno soboto odvija v Magozdu, Jezercih in Drežniških Ravnah.Voranc Vogel, fotograf časopisa Delo je za fotoreportažo lanske izvedbe Ravenskega pusta novembra 2018 dobil nagrado Čuvaj za izjemne dosežke v novinarski fotografiji, ki jih podeljuje Društvo novinarjev Slovenije.Država je Ravenske pustove leta 2014 razglasila za živo mojstrovino državnega pomena, pustovanje pa je vpisano tudi v register nesnovne kulturne dediščine. Takrat so v obrazložitvi zapisali:"Glavni organizator pustovanja je fantovska skupnost, ki jo sestavljajo samo neporočeni fantje, ki v letu, ko so sprejeti v fantovščino, dopolnjujejo 17 let ali več. Že zgodaj zjutraj, teden dni pred pustno soboto, se fantje zberejo pri vaški mlekarni. Okrog pol osmih so pripravljeni in pustni sprevod se odpravi skozi Ravne po gozdni poti do Magozda, od tam v Jezerca, nato v zgornje Drežniške Ravne in konča v spodnjih Drežniških Ravnah, kjer pustove ponavadi že pričakuje množica domačinov, kot tudi obiskovalci iz drugih krajev. Na sredi vasi je v popoldanskem času glavna prireditev.Ravenski pusti uprizarjajo staro pogansko ženitev, kar je tudi razvidno iz same sestave pustnega sprevoda, ki je iz treh skupin: »Ta lepi«, posebne vloge in »Ta grdi«. Na čelu sprevoda gre vodja (tisti, ki vozi), nato harmonikar (muzikant) in bobnar, ki igrata pustno himno in dajeta celotni skupini ritem hoje ter skrbita za red in disciplino. Sledita dva para Ta lepih (ženitovanjci), za njimi Ta star in Ta stara – oče in mati vseh pustov.Ta lep in ta lepa predstavljata ženina in nevesto in ker vse maske nosijo fantje, zelo skrbno izberejo njune nosilce. Pazijo na razliko v višini, pa tudi plesati morajo znati dobro. Podobo ta lepih so leta 2011 spremenili in se še bolj približali tradiciji, saj Ta lepi ponovno nosijo noše (oprave) iz starih časov.Za njimi se podijo Ta grdi, ki jih je v skupini največ. Skupino Ta grdih sestavljajo: več mask Ta grdega, Smrt, ki pomaga Ta grdim loviti otroke po vasi in Korpar, ki nosi »korpo« (velik, pleten koš), v kateri je bil ponavadi pepel za Ta grde. Tudi on lovi otroke. Zaradi svojega obličja in strašljive lesene maske so Ta grdi najopaznejši.Naloga Ta grdih je da odganjajo vsiljive in radovedne otroke od sprevoda Ta lepih, da slednji lahko nemoteno opravljajo svoje poslanstvo. Otroci bežijo pred njimi, Ta grdi pa jih mlatijo z nogavico, napolnjeno s pepelom. Ta lepim in Ta grdim, najbolj prepoznavnim likom Ravenskega pusta, se v sprevodu pridružijo še druge posebne vloge: Žandar in Ravbar, Rezijan, Dimnikar, Poštar, Zdravnik, Cgajnarca z otrokom, Ta debel, Kmet in kmetica, Nosač ta slamnastega, Lovec z zajcem in drugi.


 
Sprevod se ustavi v vsaki hiši, razen tam, kjer je bila v preteklem letu smrt v družini. Pred vstopom v hišo se mora vodja sprevoda na vhodnih vratih pogajati z gospodarjem, da jih spusti v hišo in mu dokazati, da prihajajo z dobrim namenom ter da hiši prinašajo srečo in odganjajo zlo. V hišo vstopijo le Ta lepi in kasneje posebne vloge. Ta lepi zaplešejo, gospodinja jih pogosti in obdari z raznimi darovi, kot so domača hrana in pijača, v pustno blagajno pa prispeva kakšen cent. Razen vodje nihče v sprevodu ne govori. Pustovanje se zaključi okrog sedmih zvečer, ko se celoten sprevod poslovi z obhodom glavnega vaškega trga v spodnjih Drežniških Ravnah.Na pustni torek pusta skrivoma ustrelijo in zvečer je pred občinstvom v Drežniških Ravnah še žalna slovesnost. Najlepši del pogreba pa je pot, ki jo opravi pogrebni sprevod od trga na Ravnah do grmade Na Bregu nad Jezerci, kjer pusta sežgejo." Matej Kavčič
Foto: Voranc Vogel

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.05.2019
13°C / 17°C
sreda
22.05.2019
13°C / 22°C
četrtek
23.05.2019
12°C / 24°C