RAČUNSKO SODIŠČE Z NEGATIVNIM MNENJEM, OBČINA AJDOVŠČINA SE NE STRINJA

Četrtek, 21. marec 2019

Občina Ajdovščina pri pridobitvi kapitalske naložbe v Mlinotestu ni ravnala v skladu s predpisi, zato ji je računsko sodišče izreklo negativno mnenje. Občina namreč ni zaščitila občinskih interesov. Računsko sodišče je občini podalo priporočila za izboljšanje poslovanja, ni pa zahtevalo odzivnega poročila, saj je že izvedla popravljalne ukrepe.

Računsko sodišče je pregledalo poslovanje občine v obdobju od začetka leta 2014 do konca leta 2016. V tem času je namreč občina pridobila 6,2-odstotni delež v Mlinotestu ki ga je kupila od družbe Vipa nepremičnine, pri tem pa je sodelovala z družbo Mlino. Ko so konec leta 2017 ocenili, da družbi več ne grozi sovražni prevzem, so omenjeni delež sicer prodali družbi Mlino za 1,02 milijona evrov.

"Glede pravilnosti poslovanja Občine Ajdovščina pri pridobitvi kapitalske naložbe v Mlinotestu je računsko sodišče ocenilo, da je bilo v pomembnem neskladju s predpisi, zato je občini izreklo negativno mnenje," je računsko sodišče zapisalo v včeraj  objavljenem revizijskem poročilu.

Občina po njihovem mnenju namreč ni sprejela strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami in ni določila ciljev in načinov doseganja ciljev upravljanja s kapitalskimi naložbami ter niti kaj namerava z naložbami, ko bodo cilji doseženi.

Računsko sodišče je ocenilo, da je Občina Ajdovščina s pridobitvijo 6,2-odstotnega manjšinskega deleža lastništva v družbi Mlinotest sodelovala s prevzemnikom pri izvedbi prevzema družbe Mlinotest, kar po oceni računskega sodišča predstavlja nedopusten namen pridobitve kapitalskega deleža občine v gospodarski družbi.

Na sklep računskega sodišča se je Občina Ajdovščina včeraj že odzvala. Ob tem so zapisali, da je občina v zvezi z nakupom te naložbe spoštovala določila vseh predpisov,  ki urejajo to področje. Računsko sodišče v tem mnenju postavlja za tovrstne nakupe pogoje, ki ne spadajo v obseg določil zakona in drugih predpisov, ampak ta določila nedopustno presegajo, saj določajo več in drugače, kot je določeno v zakonu. Zato je občina že v decembru 2018 začela postopek, da poda Državni zbor RS avtentično razlago 73. člena Zakona o javnih financah. Računsko sodišče, kot so zapisali na spletni strani občine,  žal ni počakalo na mnenje najvišjega zakonodajnega telesa.
Dejstvo je, da je nakup delnic Mlinotesta celo presegel namen oziroma pričakovanja – Mlinotest je ostal v  Ajdovščini in še naprej reže kruh številnim občanom ter danes posluje z dobičkom, po prodaji delnic pa je postal tudi občinski proračun bogatejši za skoraj sto tisoč evrov. Stopnja donosnosti te naložbe je bila torej 9 odstotna, so še prepričani a Občini Ajdovščina.


Foto: Mlinotest

Ivan Seljak (Vir STA in Obč. Ajdovščina)

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C