TUDI V CERKNEM PUST KRIV ZA VSE "GORJE"

Ponedeljek, 23. februar 2009

Cerkljanska laufarija je danes del ohranjene in natančno dokumentirane pustne dediščine. Je živi muzej ali gledališče zgodovine, v katerem se odvija "ljudska igra", ki jo uspešno interpretirajo člani Društva "Laufarija". Tudi v Cerknem je pust glavni krivec za vse gorje v preteklem letu. Na Cerkljanskem so doma ene najbolj znanih slovenskih pustnih mask, cerkljanski laufarji, katerih naličja so razglašena celo za kulturni spomenik premične dediščine, beležijo pa več kot 50 letno zgodovino.

Včeraj popoldne so se na Glavnem trgu v Cerknem po vsebinsko »pustno« dodelani igri KADU Kulturno-umetniškega društva Cerkno, v sprevodu predstavili vsi liki -25 jih je, ki nosijo 26 mask. Laufarska družina se je v nadaljevanju pridružila cesarsko-kraljevi sodniji, ki ji je v dolgi, dveurni obtožnici prisluhnilo nemalo ljudi. Z njo so se dotaknili različnih lokalnih, tudi državnih tem, organizacij in javnih služb, dogodkov, ki so odmevali v času do pusta. Tako niso pozabili na pereč problem obnove lokalnih cest, ki se vsaj na nekaterih odsekih vleče kot »jara kača«, po svoje so obnovili državno-zborske volitve in rezultate posameznih kandidatov, kritično so se opredelili tudi do dela župana in nekaterih ostalih javnih služb, Lokalne turistične organizacije Laufar Cerkno, hotela, po svoje so obnovili obrazložitve lanskoletnih občinskih nagrajencev, niso pa pozabili tudi na sosede -Idrijčane, kjer se gradi na polno, brez denarja in, kjer je lani »najboljše, kar v Idriji je« zgorelo v dobršni meri.

Pustu bodo cerkljanski laufarji sodili jutri in ga, kot bo povedal predsednik društva »Laufarija« Martin Trpin, ubili z botam: 

izjava laufarija Martin Trpin

 
Maja Filipič

izjava laufarija Martin Trpin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
5°C / 19°C
četrtek
25.10.2018
9°C / 22°C