ODPRTJE ČASTNEGA KONZULATA V SEULU ZA KREPITEV POSLOVNIH STIKOV

Sobota, 20. april 2019

Z današnjim dnem je Slovenija v Seulu dobila konzulat in častnega konzula Slovenije v Južni Koreji. To funkcijo je prevzel Chung Mong-won, uspešen in mednarodno priznan poslovnež, predsednik korejskih korporacij Halla in Mando. 

Južna Koreja, ki ima 50 milijonov prebivalcev, spada med gospodarsko najbolj dinamične države na svetu. Je 11. največja gospodarska sila na svetu in 4. največja v Aziji. Blagovna menjava med Slovenijo in Južno Korejo iz leta v leto raste, zato postaja Južna Koreja vse bolj pomembna gospodarska partnerica tudi za Slovenijo.

Častni konzul Koreje v Sloveniji Stojan Petrič, sicer tudi predsednik nadzornega sveta Kolektor Holdinga in predsednik uprave družbe FMR, je izrazil zadovoljstvo ob odprtju slovenskega konzulata v Seulu, kar bo okrepilo možnosti za sodelovanje med državama oziroma obema častnima konzuloma, ki bo sprva potekalo predvsem na poslovnem področju. Gre za tkanje velikih sinergij med obema korporacijama, Mandom na eni in Kolektorjem na drugi strani. Mando, največji svetovni korejski proizvajalec sistemov za avtomobilsko industrijo, namreč uporablja veliko komponent, ki jih proizvajajo podjetja v koncernu Kolektor.
Kolektor je danes še vedno edino slovensko podjetje, ki ima v Južni Koreji proizvodno podjetje.  
Na južnokorejsko tržišče je vstopil leta 2000 z odkupom 90-odstotnega deleža podjetja Sinyung, danes Kolektor Sinyung, ki  izdeluje komutatorje, namenjene avtomobilski industriji za azijsko tržišče in je Kolektorjev razvojni center za azijsko tržišče.

Podjetje je danes v 100-odstotni Kolektorjevi lasti, Sinyung je bilo prvo podjetje izven Evrope, ki ga je kupil Kolektor. Vstop Kolektorja na korejski trg je ena uspešnejših in donosnejših potez v Kolektorjevi zgodovini, saj je z leti utrdil mesto največjega proizvajalca komutatorjev za avtomobilski trg v Južni Koreji, peti največji proizvajalki avtomobilov na svetu.

Zaradi obstoječih Kolektorjevih kompetenc in korejske predanosti delu pričakujejo, da bo promet v prihodnjih dveh letih zrasel za 30 odstotkov.


Metka Rupnik
(VIR: PR sporočilo)


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.05.2020
9°C / 23°C
torek
26.05.2020
10°C / 23°C
sreda
27.05.2020
9°C / 26°C