GASTRONOMSKI TURIZEM MORA ODRAŽATI TO, KAR SMO

Četrtek, 09. maj 2019

Občina Idrija in ICRA sta včeraj v Idriji pripravili predavanje in okroglo mizo z naslovom ZA razvoj kulinaričnega turizma. Na dogodku je strokovnjakinja za to področje seznanila udeležence z novim nacionalnim akcijskim načrtom razvoja in trženja gastronomije, zatem pa so predstavniki turističnih ustanov in ponudnikov v občini razpravljali  o tem, kako bi lahko okrepili gastronomski turizem na Idrijskem in Cerkljanskem, predvsem v luči slovenske turistične strategije na področju petzvezdičnih doživetij.

Gastronomija kot pomemben del turistične ponudbe daje možnost razvoja odličnih doživetij z dodano vrednostjo in tako prispeva k razpršitvi turističnih tokov in okrepitvi turizma izven glavnih turističnih sezon, kar so eni osrednjih ciljev prihodnjega razvoja slovenskega turizma. Slovenija je tudi prejemnica naziva Evropska gastronomska regija 2021, kar je dodatna priložnost v prizadevanjih, da postane globalno prepoznana kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomska destinacija za butična petzvezdična doživetja.

Na dogodku, ki so se ga poleg župana Tomaža Venclja udeležili predstavniki turističnih inštitucij, društev, združenj, gostincev, kmetijske zadruge in turističnih kmetij na Idrijskem in Cerkljanskem, je dr. Maja Uran Maravić, strokovnjakinja za razvoj turizma iz PROSPERO Inštituta za turizem in vodja delovne skupine za pripravo akcijskega načrta razvoja in trženja gastronomskega turizma Slovenije 2019 – 2023, predstavila ta dokument in izpostavila njegove ključne usmeritve. Ena teh je graditi prepoznavnost slovenske oziroma lokalne gastronomske regije na ponudbi naših tipičnih kulinaričnih posebnostih.

Na okrogli mizi, ki je sledila, so sogovorniki - poleg Uran Maravićeve še Sanja Marija Pellis, direktorica Centra za idrijsko dediščino, Gregor Novaković, direktor LTO Laufar Cerkno, Helena Pregelj Tušar, vodja hotela Kendov dvorec in Tilen Božič, predstavnik Društva Hudournik in MC Idrija, organizatorja Praznika idrijskih žlikrofov - razpravljali o razvoju in povezovanju kulinaričnega turizma na Idrijskem in Cerkljanskem.

Enotna ugotovitev sodelujočih na okrogli mizi in drugih udeležencev včerajšnjega dogodka je  bila, da Idrijsko in Cerkljansko ima potencial, da lahko postane prepoznavna gastronomska destinacija, da pa je potrebno ta potencial nadgraditi s sodobno predstavitvijo, predvsem pa turistu ponuditi zgodbo in gastronomsko doživetje z okušanjem jedi iz lokalno pridelane hrane.


Metka Rupnik




    

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
21.10.2024
11°C / 23°C
torek
22.10.2024
8°C / 22°C
sreda
23.10.2024
11°C / 23°C