IPAVSKA Z ZLATOM IZ TUZLE

Torek, 11. junij 2019

Komorni zbor Ipavska, ki ga od septembra lani vodi dirigentka Damjana Vončina iz  Godoviča, se je od 6. do 9. junija udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja Lege Artis v Tuzli v Bosni in Hercegovini, od koder se je vrnil z zlatim priznanjem in dvema prestižnima posebnima nagradama.


Komorni zbor Ipavska je v Tuzli preživel štiri nepozabne pevske dneve. Že prvi dan so zapeli na javnem nastopu v središču Tuzle, dan kasneje so imeli javno vajo s koncertom slovenskih pesmi v še ne odprti cerkvi v središču Tuzle in srečanje s potomci Slovencev, ki so v Tuzlo odšli v začetku 20. stoletja. 8.junija pa se je odvijal tekmovalni del njihovega gostovanja v Tuzli.


Na tamkajšnjem mednarodnem zborovskem tekmovanju, kjer so bili zbori razdeljeni v  4 kategorije, je komorni zbor Ipavska tekmoval v D kategoriji, v kateri se je za najboljša mesta pomerilo skupno 11 mešanih zborov iz različnih držav, ki so se predstavili mednarodni štiričlanski komisiji.Komorni zbor Ipavska je pod vodstvom Damjane Vončina nastopil z raznolikim programom in komisijo prepričal, da jih je uvrstila na Grand Prix tekmovanja. Poleg njih so se na Grand Prix uvrstili še zbori iz Hrvaške, Bosne in Kolumbije. Tako se je vsak zbor od omenjenih moral predstaviti še enkrat. Komorni zbor Ipavska je s svojim nastopom prepričal komisijo in osvojil polno dvorano v Bosanskem kulturnem centru v Tuzli. Pevke, pevci in dirigentka so doživeli stoječe ovacije in veliko odobravanje občinstva.Grand Prix je osvojil kolumbijski zbor, strokovna komisija pa je Komornemu zboru Ipavska dodelila oceno 94,42 točk in zlato priznanje. S tem so osvojili drugo mesto. Domov so prinesli tudi dve prestižni posebni nagradi. Nagrado za sakralno skladbo (Arvo Part: The Deer´s Cry) in nagrado za izvedbo skladbe napisane v romantiki (F. Mendelsshn B: Richte mich Gott). To sta nagradi, ki jim veliko pomenita, saj sta nagradi za najboljši izvedbo posamezne skladbe.


Metka Rupnik
Foto: FB Ipavska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
16°C / 30°C
nedelja
12.07.2020
14°C / 28°C
ponedeljek
13.07.2020
13°C / 27°C