MINISTRSTVO NAKLONJENO INTERVENTNEMU ZAKONU

Torek, 11. junij 2019

Zadnje dni pogosto poročamo o protestih kmetov, ki so povezani s škodo, ki jo povzročajo zveri in peticijami z njihov interventni odstrel. Številne iniciative, pa tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije,  so zbrale dovolj učinkovite argumente za hitrejše rešitve.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato vladi predlaga sprejem interventnega zakona o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave z omejeno veljavnostjo. Za to se je odločilo, ker velike zveri vsakodnevno povzročajo škodo z napadi na drobnico in druge domače živali, je včeraj  povedala ministrica Aleksandra Pivec.

Vlada bo imela predlog interventnega zakona na dnevnem redu v kratkem. "Čim prej poskušamo priti do interventnega odstrela," je po včerajšnjem  koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju povedala Pivčeva. "Zaradi številnih apelov kmetov smo se odločili, da vložimo interventni zakon ob podpori predsednika vlade in nenasprotovanju ministrstva za okolje," je dodala.

Ker se v zadnjih treh letih ni izvajal odstrel, so se namreč volkovi izjemno namnožili, pri čemer spreminjajo svoje obnašanje, prihajajo v bližino vasi in napadajo tudi živali, ki jih v preteklosti niso. Še bolj so se prenamnožili medvedi, je povedala ministrica.

Te navedbe je podkrepila s številkami: samo letos so volkovi poklali 72 glav drobnice, 19 glav govedi, 15 konjev, dve drugi domači živali in enega osla.

Z interventnim zakonom, ki naj bi po hitrem postopku našel pot v Državni zbor,  se predlaga zgolj izredni odstrel medvedov in volkov, da se zmanjša prenamnožena populacija, je povedala. Trenutno je v Sloveniji 12 tropov s po pet do desetimi volkovi ter 1000 medvedov. Normalna populacija medvedov bi bila 400 živali, je ponazorila.

Glede predvidenega odstrela je povedala, da gre za enake številke kot v zadnji odredbi, ki jo je zadržalo upravno sodišče - torej odstrel 175 medvedov plus 25 predvidenih izgub v prometnih in drugih nesrečah ter odvzem 11 volkov.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je ob tem tudi predlagala iniciativam, da svoje načrte prilagodijo tokom dogodkov pred odločanjem v Državnem zboru, še posebej pa današnjemu sestanku kmetov z ministrom na Ministrstvu za okolje.


Na sliki: Bo drobnica v Danjah pod Ratitovcem vendarle varnejša? (Foto: Marko Gasser)Ivan Seljak/STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
16°C / 30°C
nedelja
12.07.2020
14°C / 28°C
ponedeljek
13.07.2020
13°C / 27°C