MED NAGRAJENCI TUDI DU AJDOVŠČINA IN NACE BREITEMBERGER

Sreda, 26. junij 2019

Predsednik države Borut Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači podelil državno nagrado in priznanja na področju prostovoljstva za leto 2018. Nagrado Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2018 je prejela Ivanka Šušteršič, priznanja pa Nace Breitenberger, Petra Matos, Društvo upokojencev Ajdovščina, Sandra Svetina ter Janez Meglič.

Državno nagrado za prostovoljstvo za leto 2018 je prejela Ivanka Šušteršič, in sicer za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja. Šušteršičeva je bila ustanovna članica slovenskega društva Unicef, pomagala je pri organiziranju prostovoljskega dela v Karitasu, tako na nacionalni kot tudi regijski in lokalni ravni. Je pionirka na področju pravnega svetovanja ljudem v stiski, s svojim pravnim znanjem je v veliko pomoč dobrodelnim organizacijam ob ustanavljanju in odpiranju novih programov, so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Šušteršičeva je v zahvalnem govoru izpostavila, da so današnje nagrajence izbrali "v kopici tistih, ki delajo dobro". "A sam posameznik ne more storiti nič - če za sabo ne bi imeli dobrih sodelavcev, dobrih ljudi, dobrih organizacij, ne bi zmogli," je izpostavila.

Janez Meglič je medtem priznanje dobil za svoja prizadevanja na področju socialne dejavnosti. Od leta 2003 je aktivni član in predsednik Medobčinskega društva invalidov Žalec in skrbi za izvajanje številnih aktivnosti za invalide, vključno s pripravo dobrodelnih koncertov Človek-človeku.

Sandra Svetina je bila nagrajena za prostovoljsko delo na področju vzgoje in izobraževanja ter na področju zdravja. Med drugim je pripravila priročnik z naslovom Prva pomoč za najmlajše, ki ga uporablja več kot 160 šol in vrtcev po Sloveniji.

Društvo upokojencev Ajdovščina se je izkazalo na področju socialne dejavnosti, med drugim s programom Starejši za starejše. Skupina 40 prostovoljcev sistematično obiskuje na domu starejše občane z namenom ugotavljanja njihovih potreb in morebitno pomoč. Obiskali so že 2308 oseb in jim tako ponudili najrazličnejšo asistenco, kot so druženje, sprehodi, prevozi z zdravniku, dostava na dom, pomoč pri osnovnih osebnih in hišniških opravilih. Od samega začetka do danes so opravili več kot 21.000 prostovoljskih ur in skoraj 11.000 obiskov starejših na domu.

Petra Matos je bila nagrajena za svoj prispevek na področju varstva okolja in ohranjanja narave ter socialne dejavnosti. Slovenski javnosti je znana predvsem kot vodja projekta Očistimo Slovenijo v letih 2010 in 2012.

Nace Breitenberger svoje prostovoljsko delo opravlja na področju vzgoje in izobraževanja ter socialne dejavnosti. Njegovo delovanje je zaznamovalo predvsem sodelovanje v Zvezi prijateljev mladine. Med drugim je na njegovo pobudo leta 1987 ponovno zaživel počitniški dom Rudar v Ankaranu. Kolonije so po njegovi zaslugi organizirane tako, da je poskrbljeno za varnost in bogato kulturno ter rekreativno dejavnost vse večjega števila otrok. Bil je pobudnik enotne organizacije in financiranja poletne šole v naravi za vse otroke v občini, sodeluje pa tudi pri organizaciji bralne značke in revije pevskih zborov, so zapisali v obrazložitvi.


Na sliki: Nace Breitenberger med otroci


Po STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.10.2019
12°C / 25°C
četrtek
24.10.2019
10°C / 26°C
petek
25.10.2019
10°C / 24°C