SLAVNOSTNA AKADEMIJA IN ZLATA MAŠA OB SV.URHU

Nedelja, 07. julij 2019

V Zavratcu je ta konec tedna praznično, saj z nizom dogodkov, ki jih soorganizirata Cerkveni mešani pevski zbor Zavratec in Kulturno društvo Zavratec s številnimi prizadevnimi krajani  obeležujejo krajevni in farni praznik sv. Urha, ki mu je posvečena tudi njihova župnijska cerkev.  Sinoči je v okviru praznovanja potekala slavnostna akademija, ki so jo skoraj v celoti oblikovali domači, zavraški kulturni ustvarjalci.
Slavnostna akademija, ki so jo tokrat poimenovali Od zemeljske k nebeški domovini, se je v prvem delu odvijala na prostem, na že tradicionalnem prireditvenem prostoru  Pri vodnjaku. Sceno prireditve je s svojimi deli olepšal domači likovni umetnik Andrej Mivšek, ki je najnovejše delo ustvarjal kar med prireditvijo, pred očmi gledalcev. 

Dar, Dom, Boj in Raj so bili štirje vsebinski skopi, ki so občinstvo s pesmijo otroškega pevskega zbora pod vodstvom Andreje Kržišnik, Cerkvenega mešanega pevskega zbora Zavratec z zborovodjo Markom Kržišnikom in priložnostnega moškega pevskega zbora, s poetično besedo Tanje Tuma in igralca Janija Podobnika, glasbo pianistke Marte Habe, flavtistke Darje Burnik in solistke Marjete Rijavec simbolično popeljali od zemeljske k nebeški domovini. 

Osrednji gost akademije je bil zavraški rojak Izidor Rejc, ekonomist, poslanec prvega državnega zbora in prvi minister za gospodarstvo v samostojni Sloveniji. V pogovoru z voditeljem večera Matjažem Merljakom je obudil spomin na čas osamosvajanja Slovenije in odbobje po njem, z besedo pa je segel tudi v svoj rojstni Zavratec. 


izjava Izidor Rejc 


Prav sredi slavnostne akademije je udeležence dogodka s prireditvenega prostora na prostem pregnalo deževje, in sv. Urh jih je, kot pravi zavetnik, sprejel pod svojo streho, da se je slovesnost lahko nadaljevala in sklenila v posvečenem okolju župnijske cerkve. V njej se danes odvija še osrednji dogodek tridnevnega praznovanja v Zavratcu, in sicer slovesno bogoslužje ob zlati maši njihovega dolgoletnega župnika Bogdana Berceta, ki je v Zavratcu v dveh obdobjih skupno deloval kar 21 let.


izjava Bogdan Berce


Slavnostna akademija je znova izpostavila močno kulturno življenje, ki prežema kraj, kar dokazuje tudi nova številka Oglarja, krajevnega glasila, ki dvakrat letno – ob krajevnem prazniku in za konec leta - že 18. leto prinaša med prebivalce članke iz sedanjega in nekdanjega utripa kraja, s tovrstnim čtivom pa se ne morejo pohvaliti niti bistveno večji kraji, kot je Zavratec.

Metka Rupnik

izjava Izidor Rejc
izjava Bogdan Berce

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C