POSLANSKO VPRAŠANJE O PROBLEMATIKI VOLKOV

Četrtek, 11. julij 2019

Napadi volka na živino v Poljanski in Sevški dolini ter na Cerkljanskem se še vedno nadaljujejo, sprejet je bil interventni zakon o odvzemu volkov in medvedov, občine s teh območij so dopolnitve predlogov za izdajo odločbe za izredni odstrel volka poslale že 11. junija, Civilna iniciativa Cerkno je poslala peticijo, a odločbe o izrednem odstrelu ARSO do danes še ni izdal. Poslanec Žan Mahnič je na torkovem zasedanju državnega zbora ministra za okolje in prostor Simona Zajca vprašal, kdaj bo izdana odločba za izredni odstrel in kaj bo država naredila, da se ti birokratski postopki skrajšajo. 


Po besedah ministra Zajca so v prvih dneh junija na ARSO v reševanje prejeli 3 tovrstne vloge ter jih, kot narekuje zakon o upravnem postopku, poslali v izdajo strokovnega mnenja Zavodu za gozdove in ta Zavodu za varstvo narave; trajalo je tri tedne, da so mnenja pridobili. Vse tri postopke so na ARSO združili in jih poslali v mnenje strankam ter stranskemu udeležencu – okoljevarstveni organizaciji, ki je izkazala pravni interes v tem postopku, kar ji omogoča že ustava, zato je ni mogoče zaobiti. Po zakonu o upravnem postopku imajo ti sedaj osem dni časa, da podajo mnenje k dokumentu, zatem bo ARSO izdal odločbo, njena vsebina pa bo odvisna od tega, kako se bodo mnenjedajalci opredelili do vsebine. Razlika med volkom in medvedom je v tem, da pri medvedu pristojni lahko dajo ustno odločbo brez stranskih udeležencev, če je ogroženo človeško življenje, pri volku pa te možnosti ni. Na ministrstvu še nimajo rešitve za pospešitev postopkov.


Mahnič meni, da ne more neko naravovarstveno društvo v Ljubljani kot društvo v pravnem interesu odločati, ali bo odstreljen en volk v Poljanski dolini ali ne. Vprašal je tudi, kdaj bo tudi za volka možna ustna odločba za izredni odstrel? 


Po pojasnilih ministra Zajca ustne odločbe za odstrel volka ne bodo mogli dati, dokler bo to zaščitena vrsta zveri in zato ker volk ne ogroža življenja ljudi. Rešitev bi bila v spremembi smernic Evropskega komisije, da bi dopustile državam večjo fleksibilnost tudi na področju zavarovanih živalskih vrst.


Mahnič je pozval ministra, da država upošteva zahteve, ki so jih v peticiji podali člani Civilne iniciative Cerkno. V civilni iniciativi pa ugotavljajo, da so zakon o izrednem odvzemu in ostale aktivnosti odgovornih v državi le pesek v oči kmetom, zato so že napovedali nadaljevanje  opozarjanja na problem, tudi z avgustovsko okroglo mizo, razmišljajo tudi o pripravi javnega protesta. 


Na fotografiji: Minister za okolje in prostor Simon Zajc (foto: STA)


Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
09.07.2020
13°C / 28°C
petek
10.07.2020
13°C / 32°C
sobota
11.07.2020
15°C / 32°C