NA SVETU REGIJE O "PAMETNIH MESTIH"

Četrtek, 11. julij 2019

Ajdovski župan Tadej Beočanin je na današnji seji sveta regije župane ostalih občin iz regije pozval k zbiranju predlogov, ki bi jih lahko prijavili na razpise s področja pametnih mest in skupnosti v prihodnosti.

Na podlagi prejetih odzivov občin bodo pripravili predlog skupnega konzorcijskega projekta, s katerim bi vse občine severnoprimorske regije kandidirale na razpis ministrstva za javno upravo s področja pametnih mest in skupnosti. Razpis bo objavljen predvidoma v septembru oziroma oktobru, na njem pa bo po napovedih na voljo okvirno 12,5 milijona evrov.

"Projekt digitalizacije poteka na več ravneh in prav je, da mu sledimo tudi v javnem sektorju. Zato smo se v Občini Ajdovščina odločili, da pripravimo strategijo digitalizacije naše lokalne skupnosti v smeri pametnega mesta oziroma pametne skupnosti. Današnji poziv drugim županom danes na tej seji je, da se tukaj poenotimo, združimo in konec koncev tudi začnemo pripravljati skupne regijske projekte, s katerimi bi lahko nato konkurirali za nacionalna in evropska sredstva," je po seji za STA povedal ajdovski župan.

Pametne rešitve bodo iskali in sofinancirali na različnih področjih, od mobilnost do okolja in različnih storitev. Beočanin je na področju mobilnosti omenil pametna parkirišča, pametne semaforje, štetje prometa, optimizacijo obremenjenosti cestišč, merjenje lastnosti cestišč in drugo. Na področju okolja bi to lahko bilo merjenje kakovosti zraka, merjenje vsebnosti trdih delcev, merjenje kakovosti voda in vodostaja rek itd.. Med storitvami pa je izpostavil personalizacijo javnih storitev na podlagi geolokacije.

Občina Ajdovščina kot pobudnik digitalizacije občin pripravlja prvi tovrstni projekt vzpostavitve pametne občine na podlagi mednarodnih standardov, ki omogočajo zbiranje, vrednotenje in primerjavo podatkov različnih mest. Obenem ponujajo učinkovite metode vodenja, najnovejše tehnologije in prakse, ki mestom pomagajo izboljšati kakovost življenja prebivalcev in doseganje okoljskih ciljev, hkrati pa spodbujajo inovacije ter rast in razvoj v smeri krepitve pametnih mest in skupnosti, so pojasnili na ajdovski občini.
 

Po STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
16°C / 30°C
nedelja
12.07.2020
14°C / 28°C
ponedeljek
13.07.2020
13°C / 27°C