TAKSA ZA POBUDE SPREMEMB PROSTORSKIH AKTOV

Petek, 12. julij 2019

Idrijski občinski svet je na julijski seji v prvem branju že potrdil odlok o višini takse za obravnavanje zasebnih pobud prostorskega razvoja, ki bo podlaga občini za izračunavanje in zaračunavanje višine takse zasebnih pobudnikov za spremembe občinskih prostorskih aktov.  

Občine namreč na področju urejanja prostora sprejemajo prostorske akte, ki predstavljajo pravno podlago za posege v prostor. Ker se prostorski akti  oziroma spremembe in dopolnitve praviloma sprejemajo za srednjeročno obdobje 4 do 5 let, razvojne potrebe pa se pojavljajo nenehno, je potrebno te akte tudi spreminjati in dopolnjevati. Večina teh pobud po spreminjanju prostorskih aktov je po vsebini zasebnih in se nanaša na spremembo podrobne namenske rabe, število teh pa obremenjuje občinski proračun, saj njihova obravnava pomeni tudi določen postopek in strošek. Občina namreč tudi ne sme uporabljati javnih sredstev, torej sredstev občinskega proračuna, za zasebne namene. Odlok je tako pravna podlaga občini za zaračunavanje takse zasebnim  pobudnikom za obravnavo teh pobud.

 

Plačilo takse se izračuna glede na zahtevnost potrebe, znaša pa lahko od 50 do 300 evrov. Plačilo takse je pogoj za obravnavo pobude, vendar ne pomeni da bo vloga tudi vključena v nadaljnji postopek sprememb in dopolnitev. Občina namreč lahko na osnovi ocene in vrednotenja glede skladnosti pobudo tudi zavrne, kar pomeni, da se postopek zaključi.

 

 

Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.10.2019
12°C / 25°C
četrtek
24.10.2019
10°C / 26°C
petek
25.10.2019
10°C / 24°C