VSTALA PRIMORSKA

Nedelja, 14. julij 2019

 

Letošnja prireditev ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini bo v Ajdovščini 


Občina Ajdovščina bo v sodelovanju z lokalnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami organizirala letošnjo proslavo ob državnem prazniku - vrnitvi Primorske k matični domovini. Potekala bo v soboto, 14. septembra, namesto na osrednjem ajdovskem trgu pa bo prestavljena na bližnje grajsko dvorišče.


"Priprave na prireditev so v polnem teku, o njej smo obvestili tudi že vse, za katere želimo, da pridejo na proslavo, da si lahko rezervirajo izbrani datum. Pripravlja se tudi že program, ki bo precej bogat in bo zagotovo za okuse vseh obiskovalcev," je za STA povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.


Praznik je spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Mirovna pogodba je sicer pod Italijo umestila Benečijo, Rezijo, Gorico in Kanalsko dolino. Tako je izven slovenskih meja, v Italiji ostalo še 140.000 Slovencev.


Končna določitev meje med Jugoslavijo in Italijo je bila sprejeta po dolgotrajnih pogajanjih 10. novembra 1975 z Osimskimi sporazumi.


Prireditev ob državnem prazniku 15. septembru, ki ni dela prost dan, izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let.


(Po STA)

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.01.2020
-5°C / 10°C
četrtek
23.01.2020
-6°C / 12°C
petek
24.01.2020
-6°C / 11°C