KMALU ENOMESEČNA POPOLNA ZAPORA KELTIKE V SOTESKI ZALA

Petek, 19. julij 2019

Državna cesta Keltika bo med Godovičem in Idrijo od 29. julija do 1. septembra popolnoma zaprta. De bi zagotovili varnost voznikov pred pogosto padajočim kamenjem v soteski Zala, tam gradijo zaščitno galerijo, ki jo bodo dokončali prihodnje leto. Prebivalci in podjetja na Idrijsko-Cerkljanskem se bodo morali tako spet sprijazniti z obvozi.

Na tem odseku povezave osrednje Slovenije z idrijsko-cerkljanskim območjem je zaradi odstranitve dela nevarne brežine, s katere so se v preteklosti večkrat sprožile skale, in gradnje podpornega zidu že od 21. maja polovična zapora z izmeničnim enosmernim prometom.

Dela, ki jih izvajajo delavci Kolektorja CPG, po zagotovilih direkcije za infrastrukturo kljub njihovi zahtevnosti potekajo po predvidenem terminskem planu.

V času enomesečne popolne zapore, ki se bo začela 29. julija, bodo po napovedih direkcije izvajali poglobitev ceste za potrebe pilotiranja, gradnjo pilotov ter spodnje povezovalne grede za galerijo.

Od 1. septembra do 29. decembra bo nato spet vzpostavljena polovična zapora ceste z enosmernim izmeničnim prometom, občasno pa bo tudi v tem obdobju prihajalo do kratkotrajnih popolnih zapor v trajanju do pol ure, ki pa jih bodo izpeljali zunaj prometnih konic.

Na koncu gradbene sezone je predvidena še dvodnevna popolna zapora za ureditev vozišča v dvosmerno, tako da bo vozišče pred zimo pripravljeno za vzpostavitev dvosmernega prometa, napovedujejo na direkciji. V zimskem času nato ni predvidenih nobenih aktivnosti in zapor.
Gradnjo galerije bodo dokončali prihodnje leto, ko so dela predvidena od 28. marca do 27. septembra. Popolne zapore v trajanju dvakrat po pet dni so okvirno načrtovane od 11. do 15. aprila in od 4. do 8. julija ter v trajanju dvakrat po dva dni od 20. do 21. junija in od 5. do 6. septembra. Enodnevna zapora je medtem okvirno načrtovana za 27. september.

V teh terminih bodo delavci izvajali montažo in demontažo opaža stropne plošče. Zadnja predvidena popolna zapora v trajanju enega dne pa bo namenjena izvedbi zaključnega sloja asfalta na vozišču.

V preostalem času gradnje je za prihodnje leto predvidena izvedba del pod polovično zaporo z enosmernim izmeničnim prometom.

Obvozi za težka tovorna vozila bodo v času popolnih zapor letos in prihodnje leto potekali prek Nove Gorice in Tolmina, za vozila do skupne mase 7,5 tone pa prek Žirov, Govejka in Marofa do Spodnje Idrije.

Tako kot v primeru podobne popolne zapore lani, ko je v soseski Zala potekala nujna sanacija brežine, bo za lažje dobave in odpreme blaga za podjetja iz regije, med katerimi sta najbolj znana koncerna Kolektor in Hidria, dovoljen promet tovornih vozil, tudi vlačilcev, čez prelaz Kladje med Cerknim in Poljansko dolino.

Ta bo dovoljen od 10. do 12. ure v smeri Gorenjske, pri čemer bo v tem času veljala prepoved vožnje v nasprotni smeri za vsa vozila skupne mase nad 7,5 tone, tudi za avtobuse. V nasprotni smeri bo nato podoben režim dovoljen od 16. do 18. ure.

Voznikom osebnih vozil sicer na direkciji svetujejo, da v navedenih terminih uporabijo druge možne poti. Obenem direkcija prevoznike opozarja, da lahko v primeru nespoštovanja navedenega prometnega režima na obvoznih poteh prek Žirov in tudi Kladja pride do zagozditve tovornih vozil, kar ima lahko za posledico več ur trajajoč zastoj.


Po STA

Foto: David Bizjak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
20.01.2020
2°C / 10°C
torek
21.01.2020
-3°C / 10°C
sreda
22.01.2020
-6°C / 10°C