ZAČETEK ŠOLSKEGA LETA NA GLASBENIH ŠOLAH

Torek, 10. september 2019

V začetku septembra so za glasbila ponovno poprijeli tudi učenci glasbenih šol. Preverili smo, kako se je šolsko leto začelo za učence in zaposlene glasbenih šol v Idriji, Tolminu in Ajdovščini. V šolskem letu 2019/2020 Glasbeno šolo Idrija obiskuje 278 učenk in učencev, od tega 94 v podružnici Cerkno ter 26 v enoti v Črnem Vrhu. Največ učencev je vpisanih pri inštrumentih klavir, prečna flavta in kitara, želeli pa bi si več zanimanja za igranje trobil, saj v Idriji in Cerknem delujeta pihalna orkestra, kamor se ti mladi glasbeniki lahko vključijo, da se tudi po zaključku nižje glasbene šole, če ne nadaljujejo šolanja na srednji glasbeni šoli, lahko glasbeno udejstvujejo. Sicer pa Glasbena šola Idrija v teh dneh še vedno vabi k vpisu v glasbeno vzgojo in glasbeno pripravnico, kjer je še nekaj prostih mest.


Pestro bo novo šolsko leto tudi na Glasbeni šoli Tolmin, kjer je programe v matični šoli v Tolminu ter v oddelkih Most na Soči, Podbrdo, Bovec in Kobarid začelo obiskovati skoraj 350 učencev, starih od pet let dalje. Izbrali so lahko med predšolsko glasbeno vzgojo, glasbeno in plesno pripravnico, poukom 17 glasbil in petja ter baleta. Učenci, tako sedanji kot nekdanji, se lahko udejstvujejo tudi v štirih orkestrih in različnih komornih sestavih.


Kot smo že poročali, pa je bil letošnji začetek novega šolskega leta za zaposlene in učence Glasbene šole Vinko Vodopivec iz Ajdovščine prav poseben, saj so po 70 letih vstopili v nove in svetle prostore šolske stavbe. V letošnjem šolskem letu imajo vpisanih 355 učencev ter 36 zaposlenih. Učenci so lahko izbirali med 21 instrumenti. 84 učencev obiskuje podružnico ajdovske glasbene šole v Vipavi, čeprav se morajo zaradi stiske s prostorom na vipavski osnovni šoli, kjer gostuje oddelek glasbene šole, nekateri med njimi voziti na poučevanje glasbila v Ajdovščino.


Metka Rupnik in Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
09.12.2019
0°C / 12°C
torek
10.12.2019
6°C / 12°C
sreda
11.12.2019
3°C / 13°C