EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V SEVERNOPRIMORSKIH OBČINAH

Ponedeljek, 16. september 2019

Danes se pričenja Evropski teden mobilnosti, ki bo potekal do 22. septembra. Ljudi spodbuja, da izberejo trajnostne oblike prevoza, kot sta hoja in kolesarjenje, da zmanjšajo emisije ogljika, izboljšajo kakovost zraka in naredijo mestna območja prijetnejša za življenje in delo. Letos poteka prav pod sloganom Gremo peš! in poudarja varno hojo in kolesarjenje ter njune prednosti za naše zdravje, okolje in blaginjo. Projektu se letos znova pridružujejo v severnoprimorskih občinah v sodelovanju z lokalnimi osnovnimi šolami, društvi, institucijami.

V Kobaridu bo jutri potekal dan mobilnosti, v sklopu dogodka bodo odprli tudi novo urejen prehod čez Volaričevo ulico, ki je del varne šolske poti.

V Tolminu bodo v sklopu tega tedna danes popoldne uradno odprli KoloPark, po lanskoletni uspešni izvedbi pilotnega preizkusa organizirane skupne hoje v šolo s projektom Ministrstva za zdravje Pešbus pa nadaljujejo tudi v letošnjem šolskem letu.

Pešbus začne danes 'voziti' tudi v Cerknem, kjer so sicer z različnimi aktivnostmi začeli že v soboto. Tudi v nadaljevanju tedna bodo popestrili utrip Cerknega z medgeneracijskimi igrami, sejmom, učilnico na prostem, uličnim poligonom, teden mobilnosti v Cerknem pa bo sklenilo nedeljsko dogajanje v okviru dneva brez avtomobila.

Program dogodkov idrijske občine pa se bo začel z današnjim kolesarjenjem šestošolcev spodnjeidrijske osnovne šole po kolesarski stezi od Sp. Idrije do Idrije, nadaljeval v sredo z medgeneracijskim sprehodom varovancev doma upokojencev, četrtek bo namenjen predstavitvi nordijske hoje in Mestnemu igrišču. Dogajanje letošnjega tedna mobilnosti v Idriji se bo sklenilo v petek, na dan brez avtomobila, ko bosta na Trgu sv. Ahacija potekala pester program dogodkov in kolesarsko tekmovanje, mestni avtobus pa bo vozil brezplačno.


Simona Skočir, Metka Rupnik


Na fotografiji: današnji Pešbus po tolminskih ulicah

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C