BEVKOVI DNEVI OBISKOVALCE VČERAJ PRIVABILI V ZAKOJCO

Ponedeljek, 16. september 2019

Včeraj se je odvijala ena osrednjih prireditev letošnjih Bevkovih dnevov, ki že tradicionalno vsak tretji konec tedna v septembru, s posebnimi dogodki negujejo spomin na zakojškega rojaka Franceta Bevka. Bevkova domačija v Zakojci je odprla svoja vrata in poleg stalno urejene spominske sobe ponudila še drugo kulturno dogajanje, ki je pritegnilo lepo število obiskovalcev.

Že zgodaj zjutraj so na 9. pohod po Bevkovi poti v Zakojco iz treh smeri krenili pohodniki; prva skupina jo je iz ubrala po najdaljši poti iz Cerknega čez Porezen, druga iz Cerknega v Zakojco, tretja pa iz Hudajužne. Pohod iz Hudajužne je bil posvečen tudi 100. obletnici rojstva režiserja Franceta Štiglica in obogaten s predstavitvijo filma in knjige Pastirci. 

Končni cilj pohodnikov je bila Bevkova domačija v Zakojci, kjer so se jim pridružili tudi domačini in ostali obiskovalci, da so se na dopoldanski kulturni prireditvi pred domačijo skupaj poklonili spominu zakojškega rojaka, pisatelja, domoljuba in borca za slovenski jezik Franceta Bevka, spomnili pa so tudi priključitve Primorske matični domovini. Zbrane je nagovorila Milojka Magajne, vodja Cerkljanskega muzeja, zapele pa so članice Vokalne skupine Lira pod vodstvom Vojke Svetičič, Bevkovo življenjsko pot pa je orisala pisateljica Valerija Skrinjar Tvrz, ki je popoldan v pogovoru z Ireno Urbič predstavila tudi svojo knjigo Kjer oljke cveto. TD Pod Kojco je poskrbelo za kruh iz krušne peči, turistična kmetija pri Flandru pa za Bevkovo kosilo. 

Letošnji Bevkovi dnevi se nadaljujejo tudi danes v Goriški knjižnici Franceta Bevka z odprtjem razstave o Bevkovih zapisih ljudskega izročila,  v torek v Bevkovi knjižnici v Cerknem s podelitvijo priznanj sodelujočim v projektu Knjiga – zvest prijatelj med počitnicami in pogovorom z Idrijčanom Leonom Kokošarjem, zaključili pa se bodo v četrtek z uro pravljic, učilnico na prostem pred fontano v Cerknem, predstavitvijo šolskega glasila Lukec in njegov škorec ter javnim branjem in likovno delavnico.

Bevkove dneve skupaj z LTO Laufar Cerkno pripravljajo Mestni muzej Idrija, Bevkova knjižnica Cerkno, Društvo Baška dediščina, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Občina Cerkno, OŠ Cerkno, cerkljansko planinsko društvo, Turistična kmetija Pri Flandru, Turistično društvo Pod Kojco in Založba Bogataj.
 

Metka Rupnik Foto: FB Mestni muzej Idrija - Cerkljanski muzej

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C