SEDMOŠOLCI PODOŽIVLJALI DEDIŠČINO SPODNJE IDRIJE, LEDIN IN KRNIC

Sobota, 21. september 2019

V Geoparku Idrija so, tokrat v sodelovanju z osnovno šolo Spodnja Idrija, ponovno organizirali vsakoletno srečanje lokalnih osnovnih šol  na tako imenovanem Dnevu mreže šol. Osnovni namen srečanja je izobraževanje mladih na področju naravne in kulturne dediščine kraja, razvijanje njihove ustvarjalnosti ter medsebojno druženje in povezovanje.

Letošnjega Dneva mreže šol, ki ga je gostila spodnjeidrijska osnovna šola, so se udeležili učenci sedmih razredov osnovnih šol iz Idrije, Spodnje Idrije, Črnega Vrha in Cerknega. Razdeljeni po skupinah so ustvarjali in se izobraževali na devetih različnih delavnicah. Dve skupini otrok sta se s spremljevalci odpeljali na teren – v Idrijske Krnice in Ledine. V Idrijskih Krnicah so si ogledali cerkev Sv. Florijana, risali mozaike ter z Laro Golob Lapajne spoznavali zeliščarstvo v Hiši zelišč. Na delavnicah v Ledinah so sedmošolci pod vodstvom Vojka Rejca  občudovali fosile, nabrane v bližnji in daljni okolici, ter izdelali magnetek z odlitkom amonita. Zatem so se odpravili še do rapalske meje, kjer so se z Anko Rudolf vrnili v čas meje, ki je razdelila slovensko ozemlje, skozi tihotapsko igro pa so mladi preverili svoje znanje zgodovine.

Preostale skupine sedmošolcev so ostale v Spodnji Idriji, kjer so se pod vodstvom TD Fara udeležili delavnice v izdelovanju šajblčkov, s člani TD Idrijske Krnice so se preizkušali v izdelovanju mini oglarske kope, v šolski kuhinji so z mentoricami pripravljali smukavc in pekli mini potičke, z idrijskim arhitektom Cvetom Kodrom pa so se podali na arhitekturni sprehod po naselju in si ogledali Kendov dvorec.

Dan mreže šol je projekt, v katerem Geopark Idrija v sodelovanju z vsakokratno gostiteljsko osnovno šolo od leta 2013 vsako leto za učence sedmih razredov osnovnih šol z Idrijskega in Cerkljanskega pripravlja neposredno izkušnjo lokalne zgodovine, dediščine in naravnih znamenitosti, saj je učenje na terenu preko svojih lastnih izkušenj najučinkovitejši način učenja. 


Metka Rupnik

Foto: Geopark Idrija
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
31.05.2020
9°C / 23°C
ponedeljek
01.06.2020
11°C / 21°C
torek
02.06.2020
11°C / 27°C