ZNANJE MOČNIKA IN UPORNOST PARTIZANOV STA SIMBOLA OBČINE CERKNO

Sreda, 02. oktober 2019

Praznik občine Cerkno je včeraj minil brez velikega pompa, žal tudi brez nujne simbolike, kot so razobešene zastave, a je slavnostna seja vendarle pritegnila mnoge, ki v kraju kaj pomenijo. Župan Gašper Uršič je svetnikom in drugim gostom predstavil pomen praznika, ki ohranja spomin na rojstvo imenitnega matematika, viteza, Franca Močnika in ustanovitev Vojkove brigade na dvorišču opuščenih italijanskih kasarn. V nadaljevanju je opozoril na dogodke, ki so po dolgoletnem razvoju kraja povzročili, da so se ljudje oddaljili drug od drugega. Po njegovem mnenju bodo v prihodnjih letih bistvenega pomena dejanja, ki bodo zaustavila padanje števila prebivalstva v občini. Osem odstotni upad je je grozljiv podatek, a se ga da popraviti. Cerkno je po županovem mnenju še vedno kraj, v katerem si ljudje zaupajo in se med seboj pozdravljajo. Seja je sicer minila brez podeljevanja Bevkove nagrade in priznanj, saj se je občina že pred leti odločila, da bo zaslužne občane nagradila le vsaki dve leti.
Po koncertu skupine Fed Horses so se udeleženci slavnostne seje zadržali na priložnostnem pogovoru. Med zbranimi so bili poleg svetnikov in svetnic najvišji predstavniki gospodarstva, zavodov in drugega javnega življenja v občini. Dolgoletno odsotnost tovarne Eta sta tokrat prekinila kar oba direktorja, Robert Vuga in Andrej Grah, med njimi so bili tudi predsednik uprave Postojnske jame, sicer lastnice Certe, Marjan Batagelj, poslanec v Državnem zboru Samo Bevk, sosednjo občino Idrija pa je zastopal podžupan Branko Lapajne.
Če se je druščina dogovorila o pomembnih korakih, ki bodo prinesli revitalizacijo občine, pa bomo morda občutili že v prihodnjih mesecih.


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C