V IDRIJI VČERAJ PODPIS POGODBE ZA NEDO

Sreda, 09. oktober 2019

Idrijski župan Tomaž Vencelj in Hidaki Hanami iz japonske družbe Hitachi sta včeraj v sejni sobi idrijske občine podpisala pogodbo med občino Idrija in tem japonskim vlagateljem o sodelovanju v projektu NEDO. To je ena največjih japonskih investicij v Sloveniji, v celoti vredna okoli 35 milijonov evrov, kjer je v drugi fazi projekta Idrija eno od pilotnih območij. Projekt v Idriji zajema vzpostavitev pametnih omrežij, prek katerih želijo pogodbeni partnerji z uporabo naprednih in okolju prijaznih tehnologij zasledovati skupne cilje trajnostnega razvoja in racionalne rabe energije v mestu, hkrati pa že odgovarjati tudi na izzive povečane rabe električne energije v prihodnosti, odjem ter vzpostaviti osnove bodočega t.i. pametnega mesta.

Župan Tomaž Vencelj je ob podpisu pogodbe izrazil zadovoljstvo, da je Idrija, kot je bila sicer v vsej svoji zgodovini tudi dandanes center za preizkušanje in uporabo novih tehnologij, tokrat rešitev za kakovost distribucije in učinkovitost rabe električne energije. Hidaki Hanami iz japonske družbe Hitachi pa se je ob tej priložnosti zahvalil občini Idrija in Kolektor Sisteh za sodelovanje v projektu.

Projekt vodita in koordinirata japonska korporacija Hitachi in na slovenski strani družba Eles, poleg nje pa je vanj vključenih še nekaj slovenskih družb, med njimi tudi podjetje Kolektor Sisteh. Kot sta na dogodku izpostavila Stojan Kokošar, glavni direktor podjetja, in Samo Ceferin, v družbi odgovoren za področje industrije in elektroenergetike, je Kolektor Sisteh v ta projekt vključen od leta 2017. Druga faza projekta, ki se je začela lani in vključuje tudi Idrijo, se osredotoča na dve aktivnosti; prva je obratovanje omrežja, ki zagotavlja oskrbo določenega dela za prebivalce pomembnih javnih objektov, kot so občina, zdravstveni dom, psihiatrična bolnišnica, dom za starejše, gasilski dom in prostori policije, tudi v primeru izpadov elektroenergetskega omrežja. Z mikro omrežjem bodo povečali tudi učinkovitost odjemalcev v pomembnih javnih stavbah in za sedaj poskusno tudi pri 30 uporabnikih – gospodinjstvih. Hkrati pa je projekt osnova za vzpostavitev Idrije kot pametnega mesta v prihodnje, pojasnjuje Samo Ceferin.

izjava Samo Ceferin

Konec jeseni bo občina Idrija z javnim povabilom k sodelovanju pritegnila 30 gospodinjstev, večjih porabnikov energije, kjer bodo s pomočjo opreme, ki jo bo zagotovil projekt, merili rabo in odzivnost pri spremembah rabe energije, je napovedal Tadej Rupnik z idrijske občinske uprave. V okviru projekta bodo v prostore male elektrarne na Lejnštatu montirali tudi baterijski hranilnik energije, ki pa bo, kot je poudaril, povsem varen za okolje in ljudi. Prednost sodelovanja mesta Idrija kot pilotnega območja v projektu NEDO v tem trenutku še niso veliki prihranki energije, ampak jo Rupnik vidi predvsem v raziskavi, kaj se bo zgodilo takrat, ko se bo cena elektrike zaradi večje porabe ali vključevanja drugih virov energije spremenila.

izjava Tadej Rupnik

Idrija je tako del širše zgodbe snovanja platforme za prihodnje zahteve, ki jih bo prinesel energetski trg.

Metka Rupnik
izjava Samo Ceferin
izjava Tadej Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
01.06.2020
11°C / 27°C
torek
02.06.2020
12°C / 26°C
sreda
03.06.2020
11°C / 27°C