PREDSEDNIK DZRS DEJAN ŽIDAN V TRENTI

Sreda, 09. oktober 2019

Predsednik Državnega zbora Dejan Židan se je včeraj mudil na celodnevnem obisku v Triglavskem narodnem parku (TNP), v poznopopoldanskem času pa je s sodelavci prispel tudi v Trento, kjer ga je med drugimi pričakal tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Obisk se je začel na Pokljuki, na poti čez Vršič pa se je tam seznanil s problematiko prometnega krča in parkirnega režima v glavni poletni sezoni, po drugi strani pa tudi z (ne)prevoznostjo čez ta prelaz v zimskem času. Na primorski strani so se srečali pri spomeniku Juliusa Kugyja, potem pa so se sprehodili po delu Soške poti in se za konec pomudili v Informacijskem središču TNP v Trenti, kjer si je Židan ogledal del muzejske zbirke. Nato sta župan Občine Bovec Valter Mlekuž in sodelavka iz finančne službe Helena Kravanja predsedniku Državnega zbora Dejanu Židanu predstavila ključne težave pri izvajanju Zakona o TNP in seveda pričakovanja Občine Bovec.

Kot je novinarjem že na Pokljuki povedal Židan, je seznanjen, da se je financiranje javnega zavoda TNP z rebalansom proračuna nekoliko izboljšalo, a da ima rebalans to lastnost, da se naredi med letom in je potem težko denar, ki je na voljo, najbolj racionalno investirati v konkretno delovanje. Hkrati pa je za cilj izpostavil tudi bolj stabilno financiranje TNP.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je predsedniku Državnega zbora Dejanu Židanu potožil, da župani Občine v TNP že dolgo opozarjajo, da jim zakon zaradi lege v parku postavlja številne omejitve, odločbe o finančnih nadomestilih oziroma spodbudah, ki bi jih morali dobiti v zameno, pa se ne izvajajo:

»Vsi skupaj si zelo želimo, da se končno začnejo izvajati določbe iz 11. člena zakona, ki parkovnim občinam obljublja državne spodbude in sofinanciranje, za kar smo Občine že podale tudi določene pripombe. Po mojih informacijah so številne pripombe sicer upoštevane, ključna pa menda ne. Čeprav je nekdo očitno pričakoval, da se bomo zaradi iskanja formule za delitev sredstev med Občinami v TNP župani med seboj skregali, se to ni zgodilo in smo MOP ponudili usklajen ključ delitve. Prejšnji minister je tudi zagotovil denar, češ, da ta je na voljo, potem pa je po zamenjavi nastopil aktualni minister, ki pravi, da denarja ni. No, zdaj sem pridobil informacijo, da je v državnem proračunu za naslednjih 5 let predvidenih po milijon evrov letno za vse Občine. Občina Bovec ima med vsemi Občinami znotraj parka največje ozemlje, za urejanje infrastrukture v TNP pa Občina nujno potrebuje namenska sredstva, ki jih pri nekaj več kot pet milijonskem proračunu pač ne more zagotavljati v dovolj veliki meri. Zdaj se pripravlja uredba o koriščenju teh sredstev, na medresorskem usklajevanju pa je menda ta proces v zaključni fazi. Po naših informacijah pa naše ključne pripombe niso upoštevali in MF predlaga nerealen način financiranja. Gre namreč za to, da bi morale Občine zalagati sredstva za projekte, kar je z naše strani nesprejemljivo, sa bi se morala Občina pri vsakem večjem projektu zadolževati, sredstva pa bi dobila povrnjena pokončani investiciji v naslednjem proračunskem obdobju. To pač ni sprejemljivo, zato vas prosim, da nam pri rešitvi te zagate kot predsednik DZ RS konkretno pomagate,« je povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Občina Bovec ima tudi svoj predlog, kako bi lahko financiranje potekalo, kar je predstavila Helena Kravanja iz službe za proračun in finance pri Občini Bovec:

»Naš predlog je, in smo ga seveda podali v pisni obliki, da bi financiranje potekalo tako kot ima to urejeno Ministrstvo za gospodarstvo po 23. členu, po katerem je možno tudi sprotno financiranje. Sicer bi na primer za končane investicije v letošnjem letu sredstva dobili povrnjena komaj v prihodnjem letu. Mi pa predlagamo tekoče financiranje.«

Predsednik Državnega zbora Dejan Židan je obema pozorno prisluhnil, obljubil pa je tudi pomoč, kar je seveda v njegovi moči oziroma pristojnostih:

»Kot velik podpornik sonaravnega razvoja trdim, da se to ne sme kazati samo v besedah, temveč tudi v konkretni podpori. Zato se bom maksimalno potrudil, da naredimo korak naprej,” je zagotovil Židan, ki se je po celodnevnem obisku v parku tako seznanil z izzivi, s katerimi se na področju ohranjanja narave in biotske raznovrstnosti, turizma ter gospodarskega razvoja v TNP srečujejo župani, lokalne skupnosti, naravovarstveniki ter športni in turistični delavci.


Tekst in fotografija: Milan Štulc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
18.02.2020
8°C / 15°C
sreda
19.02.2020
8°C / 14°C
četrtek
20.02.2020
-3°C / 13°C