TO SOBOTO POPOLDNE BO V BREZNICI BARUFA!

Petek, 11. oktober 2019

To soboto, 12,oktobra se bo v vasi Breznica nad Žirmi odvil spominski dogodek na življenje ob Rapalski meji. „Brezniška barufa“ je eden od najbolj simptomatičnih dogodkov iz vsakdanjega življenja ob meji, o katerem so pisali časopisi in je o njem govorila vsa Primorska. Predsednik Muzejskega društva Žiri dr. Alojz Demšar:

Posnetek Alojz Demšar 1


To pa ni šlo zlahka. Da so dosegli izpustitev, so domači najeli odvetnike, in plačali za vsakega po 400 lir, kar je bila takrat vrednost ene krave. Pobegle so v odsotnosti obsodili na leto ali dve zapora in denarno kazen 120 do 180 lir. Najvišjo kazen so dosodili Rudolfu Isteniču, tistemu, ki je ugasnil luč: 2 leti in 1 mesec ječe ter 180 lir globe. Pred leti je dogodek v brošuri Dediščina rapalske meje podrobno opisal žirovski publicist Miha Naglič, jutri pa bo oživel tudi v modernejši, poustvarjalni obliki. Alojz Demšar:

Posnetek: Alojz Demšar 2


V nadaljevanju filmske uprizoritve pa bodo v Šemoncovem kozolcu uprizorili poskus aretacije, pretep in poskrbeli še za kakšno presenečenje. Organizatorji obiskovalcem priporočajo topla oblačilaIvan Seljak

Alojz Dešar 1
Alojz Demšar 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
29.05.2020
9°C / 24°C
sobota
30.05.2020
9°C / 23°C
nedelja
31.05.2020
10°C / 22°C