DNEVI ZAŠČITE BODO ZBRALI SLOVENSKI POLITIČNI VRH

Četrtek, 17. oktober 2019

Postojna bo od danes do sobote gostila sedme Bogatajeve dneve zaščite in reševanja, največjo državno prireditev, na kateri se predstavi celoten nacionalni sistem varstva in zaščite pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z enotami civilne zaščite in reševalnimi službami. Danes popoldne bo prireditev odprl obrambni minister Karl Erjavec.

Med večjimi letošnjimi dogodki so organizatorji izpostavili sobotno mednarodno tekmovanje 70 gasilskih ekip v organizaciji Gasilske zveze Slovenije in 10. državno tekmovanje gasilskih enot širšega pomena, na katerem se bo pomerilo 16 ekip, petkov Dan Alpske konvencije, ki ji letos predseduje Slovenija, odprl pa ga bo minister za okolje Simon Zajc, ter petkovo Vajo Postojna 2019, ko naj bi Bogatajeve dneve obiskal predsednik republike Borut Pahor. Zaključka v soboto se bo udeležil premier Marjan Šarec.

Tema reševalne vaje bo neurje z verižno prometno nesrečo na Postojnskem, z njo pa bodo preizkusili pripravljenost notranjskih reševalnih služb ob tovrstnih nesrečah. Preverili bodo tudi usposobljenost vodij intervencij in poveljnikov civilne zaščite, ustreznost postopkov in načrtov za reševanje, zmožnost oskrbe večjega števila oškodovancev ter zmogljivosti vključevanja Slovenske vojske v naloge zaščite in reševanja

Postojna je sicer v preteklosti znana  po izredno dobrem odzivu vseh reševalnih služb na naravne nesreče, kot sta žled in poplavljanje Planinskega polja, kot tudi na prometne nesreče na primorski avtocesti.

Slovenci se le redko spomnimo kakšnega od pomembnih mož. Bogatajevi dnevi nosijo ime po zaslužnem poveljniku Civilne zaščite Miranu Bogataju. Rojen je bil na Sovodnju v Poljanski dolini, bil je med zaslužnimi pogajalci ob osamosvojitvi, kasneje pa vodil reševanje ob vseh večjih naravnih nesrečah v samostojni Sloveniji, od poplav leta 1990, 2007 in 2010,  do potresov v Posočju in plazu pod Mangartom. Umrl je leta 2012, ko še ni dočakal 65 let.


Na sliki: Gasilsko reševalni center Postojna


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
29.05.2020
9°C / 24°C
sobota
30.05.2020
9°C / 23°C
nedelja
31.05.2020
10°C / 22°C