V JULIJSKIH ALPAH JE ZAŽIVELA NOVA POHODNIŠKA POT JULIANA TRAIL

Petek, 18. oktober 2019

 V Logu pod Mangartom so dopoldne tudi uradno odprli novo daljinsko pot okrog Julijskih Alp. Gre za 270 kilometrov dolgo pohodniško pot, ki skozi 16 etap obkroži Julijske Alpe.


Državna sekretarka z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je uvodoma poudarila, da je oblikovanje 270 kilometrov dolge poti mogoče samo z izjemno mero sodelovanja tako lokalnih turističnih organizacij kot lokalnih skupnosti. Velika dodana vrednost poti pa je po njenih besedah predvsem ta, da bo tako domačim obiskovalcem kot tujim gostom omogočala spoznavanje Slovenije še na dodaten način.

Sodelovanje občin znotraj Julijskih Alp ima dolgo zgodovino. Eden pomembnih korakov k uresničevanju skupnih ciljev je bil leta 2015 sprejet Razvojni načrt UNESCO MAB območja Julijske Alpe kot turistične destinacije, ki so ga skupaj z Javnim zavodom Triglavski narodni park sprejele turistične organizacije območij v Julijskih Alpah. Eden od skupnih produktov je Juliana Trail, ki po eni strani povezuje destinacije v Julijskih Alpah in po drugi v praksi uveljavlja načela, na katerih želijo graditi turistično ponudbo.

Koordinator Skupnosti Julijske Alpe Klemen Langus si v prihodnosti želi čim več pozitivnih vplivov poti, med drugim tudi izboljšanje javnega prevoza, prepoznanje vrednosti bohinjske železniške proge, izboljšanje odnosa do biodiverzitete in ohranjanja narave, s potjo pa bi lahko vplivali tudi na demografijo in razvoj slabše razvitih območij. Cilj usmerjenega obiska v Julijskih Alpah je po njegovih besedah predvsem odgovarjati na izzive modernega turizma.

Kot je pojasnil, je z današnjim dnem uradno odprta osnovna povezovalna pot, v prihodnje pa bodo dodali tudi t. i. dodatne pentlje, s katerimi bodo poskušali goste dlje časa zadržati v določenih območjih Julijskih Alp.

Pot Juliana Trail je turistični produkt na nacionalni ravni, zato je na odprtju spregovorila tudi direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak, ki je poudarila tri glavne pomene poti. Juliana Trail odgovarja na želje in potrebe sodobnega turista, ki želi stik z naravo, dediščino in kulturo lokalnega okolja. Z njo se uresničuje tudi strategija slovenskega turizma, ki govori o butični Sloveniji s petzvezdničnimi doživetji, kamor sodi tudi omenjena pot. Poleg tega pa temelji tudi na principih trajnostnega razvoja in povezovanju.

Kot je še obljubila, se bodo na STO trudili, da bodo pot Juliana Trail na najboljši možni način predstavljali svetu, v začetku novembra jo bodo že predstavili tudi na največji poslovni turistični borzi WTM World London.

V sklopu otvoritvenega dogodka so župani Bovca Valter Mlekuž, Kobarida Marko Matajurc in podžupan Tolmina Tomaž Štenkler podpisali tudi zavezo zelene politike, zavezo občin, da bodo delovale po trajnostnih načelih in si nenehno prizadevale za izboljšave. K podpisu so pristopili tudi direktor Turizma Dolina Soče Janko Humar ter ponudniki turističnih namestitev z znakom Slovenia Green Acomodation v Dolini Soče.

Poleg omenjenih županov so bili na dogodku prisotni tudi župani Bohinja Jože Sodja, Kranjske Gore Janez Hrovat ter Trbiža Renzo Zanette.

Po uvodnih nagovorih se je 150 udeležencev podalo na 14. etapo poti, od Loga pod Mangartom do Bovca, organizatorji, Turizem Dolina Soče v sodelovanju s skupnostjo Julijske Alpe, pa so poskrbeli tudi za bogat kulinarični ter glasbeni spremljevalni program.Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
29.05.2020
9°C / 24°C
sobota
30.05.2020
9°C / 23°C
nedelja
31.05.2020
10°C / 22°C