JUNIJA V BOVCU PREMIERA DOKUMENTARNEGA FILMA VELIKA TEKMA 10. GORSKE DIVIZIJE

Ponedeljek, 21. oktober 2019

V Bovcu so danes predstavili dokumentarni film o 10. gorski diviziji ameriške vojske pod Mangartom z naslovom Velika tekma 10. gorske divizije. Film je že posnet in trenutno v fazi postprodukcije, uradna svetovna premiera pa bo junija 2020 v Bovcu.


Na današnji novinarski konferenci so sodelovali avtor filma Chris Anthony, brigadir v pokoju Janez Kavar, direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Janko Humar, predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije Slavko Delalut in župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Kavar je uvodoma pojasnil, kako je prišlo do odkritja smučarske tekme ameriških vojakov na naših tleh. Med študijem v Ameriki je leta 1996 v koloradskem smučarskem muzeju odkril fotografijo o prisotnosti 10. gorske divizije na Bovškem. S pomočjo faksimila članka iz divizijskega glasila Blizzard je prišel do izvirne novice o smučarski tekmi z Mangarta.

Kot je pojasnil, je bila to ameriška tekma na slovenskih tleh, Američani so nanjo pozabili, Slovenci pa v veliki večni zanjo sploh niso vedeli. Z vidika zgodovine smučanja ima tekma zelo velik pomen, saj je bila to bila prva tekma ameriških alpskih smučarjev na evropskih tleh po Olimpijskih igrah v Garmisch-Partenkirchnu leta 1936.

Leta 2011 je bila pod Mangartom organizirana spominska tekma, na kateri je sodelovalo 19 ekip iz 4 držav, prisotni so bili tudi potomci smučarjev, ki so tekmovali leta 1945, v spomin nanjo pa so postavili tudi dve informativni tabli.

Kavar je nato pred petimi leti stopil v stik z ekstremnim smučarjem Chrisom Anthonyjem, tudi avtorjem uspešnice Climb to Glory. V Bovcu so mu predstavili zgodbo o tekmi, ki je navdušenca nad Julijskimi Alpami tako prevzela, da je začel raziskovati in načrtovati snemanje.

Največja ovira pri ustvarjanju dokumentarnega filma je bila po Antonyjevih besedah poustvarjanje tekme, kar so junija lani uspeli izvesti s pomočjo pripadnikov slovenske vojske in domačinov, izziv pa mu je bilo tudi, kako na zanimiv način povedati zgodbo o smučarski tekmi, ki bo v dobrobit tudi lokalnemu območju.

Anthony je na novinarski konferenci še poudaril, da je želel s filmom predvsem ohraniti ameriško zgodovino živo, gre namreč za produkcijo, ki temelji na donacijah, zato bo glavni namen filma izobraževanje o ameriški zgodovini na čim bolj zanimiv način.

Župan Bovca Valter Mlekuž je v nadaljevanju poudaril, da je film velika promocija tako za Bovec kot tudi za celotno Slovenijo. V filmu namreč igra tudi znana smučarka Mikaela Shiffrin, ki upodablja pomembno žensko, Deborah Bankart, odlično smučarko, ki je imela v 10. gorski diviziji pomembno vlogo, sodelovala je tudi pri rekrutiranju fantov in mož.

Film, ki bo predvidoma trajal dobro uro, se bo začel s pripovedovanjem ameriškega vojaka, ki je bil leta 1945 na tekmi tudi prisoten, v nadaljevanju bo Anthony predstavil sebe in svojo povezavo z Julijskimi Alpami in Mangartom, film pa bo vseboval tudi posnetke poustvarjene tekme in več intervjujev.

Kot so še napovedali, bo 3. junija naslednje leto, točno na 75. obletnico tekme, najprej potekala spominska slovesnost, pripravili bodo tudi okroglo mizo o takratnih dogodkih. Nato bo 24. junija sledila svetovna premiera dokumentarnega filma, ki se je bodo med drugim udeležili tudi potomci smučarjev.


Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
29.05.2020
9°C / 24°C
sobota
30.05.2020
9°C / 23°C
nedelja
31.05.2020
10°C / 22°C