FILMI MLADIH USTVARJALCEV IZ NAŠE REGIJE V IZOLI

Petek, 08. november 2019

Danes se v Izoli odvija že 55. srečanje najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki predstavlja prerez najboljših igranih, animiranih in dokumentarnih filmov, nastalih v produkciji otroških filmskih krožkov v osnovnih šolah in društvih. Med njimi so tudi mladi filmski ustvarjalci iz Idrije, Špetra in Logatca.

Na razpis za srečanje je letos prispelo 64 igranih, animiranih in dokumentarnih, od 2 do 5 minutnih filmov iz vse Slovenije in zamejstva. Selektor srečanja Matija Milčinski je za ocenjevanje izbral 41 filmov. Končni izbor 21 filmov za projekcijo na zaključni prireditvi današnjega srečanja pa je opravila žirija, ki so jo sestavljali Amir Muratović, Mitja Manček in Eka Vogelnik. Ob pregledu filmov mladih slovenskih filmskih ustvarjalcev je ocenjevalna komisija ugotovila, da se ob vse bolj dovršeni in obrtniško dodelani tehnični izvedbi nekateri filmi ponašajo tudi z izjemno jasnim sporočilom, kar kaže na veliko zrelost najmlajših ustvarjalcev.
Med 21 filmi, ki so se uvrstili v projekcijo na zaključni prireditvi današnjega srečanja v Izoli, so tudi filmi mladih filmskih ustvarjalcev iz naših krajev, in sicer: film  »Generacija Z: Ne al’ja?, ki so ga izdelali člani filmskega krožka OŠ Idrija, film »BUČman«, ki je nastal med video delavnico Posnemi svojo zgodbo v okviru KUD Tabor Logatec, in film »Kaj pa zdaj«, ki so ga izdelali v Kinoateljeju dvojezične šole Pavla Petričiča Špeter, v sodelovanju z italijanskim ministrstvom za šolstvo, univerzo in raziskovanje ter ministrstvom za kulturo.

Tokratno srečanje najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije je sicer razdeljeno na dva dela. Dopoldne na več prizoriščih v Izoli potekajo filmske delavnice za mlade ustvarjalce in njihove mentorje, ki jih vodijo priznani režiserji, animatorji in drugi filmski ustvarjalci. V drugem, popoldanskem delu pa bo v izolskem Art kinu Odeon potekala projekcija vseh 21 filmov, ki jih je na zaključni del uvrstila strokovna žirija. Projekciji bo sledila podelitev priznanj in nagrad filmom, ki tako vsebinsko, kot tudi tehnično-izvedbeno, predstavljajo kar se da zaključene celote. Kot je povedal eden od žirantov Mitja Manček, je bil pri ocenjevanju filmov temeljni kriterij sporočilo, ki ga film podaja. Projekcijo filmov bo spremljala tudi otroška žirija, ki bo na koncu razglasila najboljši film po svojem izboru.

Metka Rupnik 


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.01.2021
-6°C / 9°C
četrtek
28.01.2021
-5°C / 9°C
petek
29.01.2021
-4°C / 8°C